Baloldali anarchisták, iszlamisták zavarják a sárgamellényes tüntetéseket

A Le Figaro című konzervatív napilap arról számolt be, hogy a február 2-i strasbourgi sárgamellényes tüntetésen súlyos antiszemita gyűlöletbeszéd és erőszakos, vandalizmussal járó cselekmények is előfordultak. A strasbourgi izraelita közösség nevében az Alsó-Rajna megyei Zsidó Egyháztanács fejezte ki tiltakozását a mintegy 1300 sárgamellényes felvonuló közé beférkőzött, fundamentalista muzulmán antiszemita rigmusai és erőszakos fellépése miatt.

A legfrissebb hírek szerint a február 2-i strasbourgi Macron-ellenes sárgamellényes tüntetésen súlyos antiszemita gyűlöletbeszéd és erőszakos, vandalizmussal járó cselekmények is előfordultak.

Az izraelita egyházközösség mélyen elítélte a zsinagóga előtti antiszemita gyűlöletbeszédet és erőszakot, amely pont akkor történt, amikor a békés hívők a sábátot, a béke és a pihenés napját ünnepelték.

A Dél-Rajnai Antiszemitizmus és Rasszizmus elleni Nemzetközi Liga szintén nyilatkozatban ítélte el a szélsőséges aktivistákat. A strasbourgi hitközség állásfoglalása szerint a francia jogrendszer mindenki számára lehetővé teszi a szabad tüntetést, de keményen fel kell lépni az antiszemita támadásokkal szemben, amelyeket a franciák és a szabadság, testvériség, egyenlőség alapján álló Köztársaság ellen követnek el.

A hitközség vezetője, Maurice Dahan az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg adatgyűjtés és tanúvallomások elemzése folyik, ez alapján döntenek arról, hogy panaszt tesznek-e.

Közben egy videó is terjed a közösségi hálókon, amelyet Paul Moreira portugál származású újságíró, a Premieres Lignes nevű független online újságot működtető, nemzetközi szinten is jegyzett filmrendező tett közzé.

Ezen az látható és hallható, hogy a január 12-i párizsi sárgamellényes tüntetésen iszlám fundamentalisták Izrael és zsidóellenes rigmusokkal és gyűlöletbeszéddel sokkolták a felvonulókat.

Gilets Jaunes Acte 9 – Conflit avec des partisans antisémites de Dieudonné

Des Gilets Jaunes affrontent des partisans antisémites de Dieudonné. Yellow Vests and an antisemitic group clash as the tension rises in the capital. Paris, …

A sárgamellényesek elhatárolódnak az antiszemita fundamentalistáktól, békésen próbálják meggyőzni őket, de hiába. A feltételezések szerint a támadók egyébként a szélsőségesek a humorista Dieudonné rajongói lehettek.

Forrás: Origo »