Baloldali anarchisták, iszlamisták zavarják a sárgamellényes tüntetéseket

A Le Figaro című konzervatív napilap arról számolt be, hogy a február 2-i strasbourgi sárgamellényes tüntetésen súlyos antiszemita gyűlöletbeszéd és erőszakos, vandalizmussal járó cselekmények is előfordultak. A strasbourgi izraelita közösség nevében az Alsó-Rajna megyei Zsidó Egyháztanács fejezte ki tiltakozását a mintegy 1300 sárgamellényes felvonuló közé beférkőzött, fundamentalista muzulmán antiszemita rigmusai és erőszakos fellépése miatt.

A legfrissebb hírek szerint a február 2-i strasbourgi Macron-ellenes sárgamellényes tüntetésen súlyos antiszemita gyűlöletbeszéd és erőszakos, vandalizmussal járó cselekmények is előfordultak.

Az izraelita egyházközösség mélyen elítélte a zsinagóga előtti antiszemita gyűlöletbeszédet és erőszakot, amely pont akkor történt, amikor a békés hívők a sábátot, a béke és a pihenés napját ünnepelték.

A Dél-Rajnai Antiszemitizmus és Rasszizmus elleni Nemzetközi Liga szintén nyilatkozatban ítélte el a szélsőséges aktivistákat. A strasbourgi hitközség állásfoglalása szerint a francia jogrendszer mindenki számára lehetővé teszi a szabad tüntetést, de keményen fel kell lépni az antiszemita támadásokkal szemben, amelyeket a franciák és a szabadság, testvériség, egyenlőség alapján álló Köztársaság ellen követnek el.

A hitközség vezetője, Maurice Dahan az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg adatgyűjtés és tanúvallomások elemzése folyik, ez alapján döntenek arról, hogy panaszt tesznek-e.

Közben egy videó is terjed a közösségi hálókon, amelyet Paul Moreira portugál származású újságíró, a Premieres Lignes nevű független online újságot működtető, nemzetközi szinten is jegyzett filmrendező tett közzé.

Ezen az látható és hallható, hogy a január 12-i párizsi sárgamellényes tüntetésen iszlám fundamentalisták Izrael és zsidóellenes rigmusokkal és gyűlöletbeszéddel sokkolták a felvonulókat.

Gilets Jaunes Acte 9 – Conflit avec des partisans antisémites de Dieudonné

Des Gilets Jaunes affrontent des partisans antisémites de Dieudonné.Yellow Vests and an antisemitic group clash as the tension rises in the capital.Paris, 12…

A sárgamellényesek elhatárolódnak az antiszemita fundamentalistáktól, békésen próbálják meggyőzni őket, de hiába. A feltételezések szerint a támadók egyébként a szélsőségesek a humorista Dieudonné rajongói lehettek.

Forrás: Origo »