2018 a gázai rakétaeső éve volt

36-szor több rakétát lőttek ki Gázából tavaly, mint a korábbi években.

Hamász-harcosok Gázában. Forrás: VIN News.

A Meir Amit Intelligence and Terrorism Center biztonságpolitikai izraeli intézet publikálta első idei kutatását, melyet a Jerusalem Post ismertetett. Az elemzés a tavalyi év palesztin támadásait mutatta be Izraellel szemben, külön ügyelve a tendenciák kimutatására.

A gázai fronton a rakétás támadások száma kiemelkedően megugrott 2018-ban: míg 2016-ba „csupán” 15, 2017-ben pedig 31 ilyen támadás volt, addig tavaly 1119-szer lőtték a zsidó államot Gázából.

Azonban ez a megugrás is igen eltérő időszakokban volt érzékelhető, ugyanis a tavalyi év januárja és áprilisa között csupán hét rakétát lőttek ki. 2018 májusában 150-re ugrott a rakéták száma, azt pedig 394 rakéta követte június és augusztus között.

Ezt követően szeptember és október során ismét „csak” 40 rakétát lőttek ki, melyet a konfliktus eddigi legkomolyabb eszkalálódása követett: november 12 és 13 között 460 rakétát lőttek ki Izraelre, s ezen időszak során nem sok választotta el Izraelt és a Hamászt a nyílt háborúzástól. November közepétől 2019 első hónapjáig pedig „mindössze” három rakétát lőttek ki Izraelre.

A jelentés szerint a novemberi eszkaláció egyértelműen a Hamászhoz volt köthető, míg az egyéb támadásokért kisebb terrorszerve, így az Iszlám Dzsihád felelhettek.

A jelentés szerint érdemes összehasonlítani az adatokat a 2017 decemberi adatokkal, amikor is Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemmel kapcsolatos döntését „csupán” 11 rakéta kilövése követte.

Az intézet szerint a rakétás támadások 2018-as megnövekedését az okozhatta, hogy „a Hamász általános stratégiáját tekintve a lényegében folyamatos, ám alacsony szintű, Izraellel való konfliktusban érdekelt”.

Eközben a jelentés foglalkozott a júdeai és szamáriai támadásokkal is, melyeknek száma folyamatos csökkenést mutat: 2016-ban 134, 2017-ben 82, és 2018-ban pedig 55 támadás volt. (Igaz, utóbbiak között számos kiemelt médiafigyelmet kapó támadás is volt, például Ari Fuld meggyilkolása).

A Meir Amit intézet azonban arra jutott, hogy csupán a felszínen tűnik nyugodtnak a helyzet. Az izraeli belső elhárítás, a Sin Bét ugyanis 480 erőszakos támadást hiúsított meg, mely szám perspektívába helyezi a megvalósult 55 incidenst is. „A Sin Bét folyamatos elhárítási tevékenysége nélkül a Hamász ugyanúgy destabilizálta volt Júdea-Szamáriát, mint Gázát” – áll a jelentésben, mely kiemelte a „palesztin hatóságok” – azaz a Fatah irányítása alatt álló biztonsági erők – együttműködését az izraeli hatóságokkal.