Vallások közötti toleranciát és elfogadást hirdetett Ferenc pápa

A katolikus egyház vezetője hétfőn találkozott a kairói Al-Azhar mecset főimámjával, Ahmed al-Tayebbel is, az egyik legfontosabb szunnita vallástudóssal. Később egy vallásközi konferencián vett részt 600 muzulmán, keresztény, zsidó, buddhista, hindu és szikh vallási vezetőkkel együtt.

„Ez egy új kor, amely arra összpontosít, hogy válaszokat találjon a gyűlölet és a nacionalizmus egyre erősödő hangaira a nyugati világban, Európában és az Egyesült Államokban” – mondta Mohamad Bashar Arafat, a Civilization Exchange amerikai muzulmán szervezet vezetője.

„Napjainkban politikai okok miatt néhány muzulmán országban a zsidók félelemben élnek, vagy titkolniuk kell a vallásukat, viszont itt az Egyesült Arab Emírségekben gyönyörű példáját láthatjuk annak, hogy a zsidó közösség nyíltan élhet, nem kell elrejtőznie” – mondta Julien Haim-Soussan, Frankfurtban élő német rabbi.

„A térségben nagyon régóta élnek keresztények, de csak ez elmúlt évtizedekben alakult ki ennek az elfogadása” – mondta Jim Burgess protestáns amerikai lelkész.

Az Egyesült Arab Emírségek az egyik legkevésbé korlátozó környezet az Öböl-menti országok között a keresztény vallásúak számára, noha az előre be nem jelentett vallási gyülekezések itt sem engedélyezettek, és nem muzulmán hitűek térítést sem végezhetnek az országban – írja az Euronews.