Sárgamellényes tüntetők eltiltását célzó törvényt fogadott el a francia nemzetgyűlés

Első olvasatban, nagy többséggel elfogadta a francia nemzetgyűlés kedden azt a törvénytervezetet, amely alapján a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket eltilthatják a további megmozdulásokon való részvételtől, az arc eltakarása pedig bűncselekménnyé válhat.

A szenátusban már tavaly októberben megszavazott javaslatot a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tartó, úgynevezett sárgamellényes tüntetéseket kísérő erőszak nyomán terjesztették a nemzetgyűlés elé.

A jogszabályt első olvasatban 378 képviselő támogatta 92 ellenében, 74-en tartózkodtak, köztük ötvenen a kormánypárt részéről.

A tervezetet a kormánypárti képviselők többsége és a centristák, valamint az ellenzéki jobbközép szavazta meg, míg a teljes baloldal és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés ellene szavazott, a szabadságjogok szűkítéseként értékelve a jogszabály tervezetet.

A francia közéletben elsősorban az keltett feltűnést, hogy a kormánypárt soraiból ötvenen tartózkodtak a szavazáskor. Korábban csak az új bevándorlási törvény váltott ki ennyire heves vitát Emmanuel Macron államfő pártján belül, de akkor csak 14-en nem szavazták meg a szigorításokat.

A javaslat alapján nemcsak bírói határozattal, hanem egyszerű prefektusi döntéssel eltilthatják a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket a további megmozdulásokon való részvételtől. A határozat megsértése hat hónap szabadságvesztést és 7500 eurós pénzbüntetést vonhat maga után.