A Likud 30, Ganz pártja 22 székre számíthat az izraeli választásokon

Beni Ganz Izrael ereje (Hoszen Lejiszráél) centrista pártja egy héttel a hivatalos kampányindító után tovább faragott a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali Likuddal szembeni hátrányából, derült ki egy hétfőn közzétett felmérésből.

A Dialog Háárec újság számára végzett közvélemény-kutatás 22 széket vetített előre a centrista pártnak, amennyiben a választásokra most kerülne sor. Ganz beszédét megelőzően a párt átlagban 13-15 széket kapott a felméréseken.

A számok azonban arra is rávilágítottak, hogy Netanjahu a Likudnak jósolt 30 székkel még mindig jobb pozícióban van a kormányalakításhoz, mint bármelyik politikai ellenfele.

Jelen állás szerint Netanjahu jobboldali partnereivel és az ultraortodox pártokkal koalíciót kötve 64 széket bírna a 120 fős Knesszetben. Azonban nagy fejtörést okozhat a miniszterelnöknek, ha egy – vagy akár két – partnere nem teljesíti a 3,25 százalékos belépési küszöböt és nem jut be a Knesszetbe.

Az is megkavarhatja az eredményeket, ha a Ganz-Jáálon pároshoz csatlakozik a Jáir Lapid vezette szintén centrista Van Jövő párt valamint Gabi Askenázi ex-vezérkari főnök.

Gabi Askenázit a Van Jövő és az Izrael Ereje is szívesen látná a soraiban, ő azonban állítólag csak a két párt összeállása esetén csatlakozna.

Baloldali aktivistáknak kedd délelőtt Askenázi azt nyilatkozta, a napokban fog dönteni az ügyben.