Etióp zsidók újabb csoportjának letelepedése kezdődött Izraelben

82 etióp bevándorló érkezett Izraelbe hétfő este, és több ezren várnak arra, hogy egy tavalyi kabineti döntés értelmében idén letelepedési jogot kapjanak a zsidó államban – közölte a The Times of Israel.

Az első csoportot a Ben Gurion reptéren fogadták, ahol Yoav Gallant, bevándorlásért felelős miniszter is megjelent. Az újonnan érkezők közül többen hosszú várakozás után láthatták rokonaikat, akik a helyszínen vártak rájuk.

Helyszíni beszámolók szerint sokan vannak olyanok, akik az alijázás során kénytelenek voltak otthon hagyni közeli hozzátartozóikat. „Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek és láthatom a lányomat, de közben mégis vegyesek az érzéseim” – mondta az újságíróknak egy férfi, aki feleségével és hat gyermekével érkezett Izraelbe, ám két gyermekét így is szülőföldjén kényszerült hagyni.

Az Etiópiában élő zsidók ügye évek óta közvita tárgya Izraelben, ahol a visszatérési törvény adta jogok korlátozottan vonatkoznak a „falassák” közösségére.

Napjainkban megközelítőleg 135 ezer főre tehető az Izraelben élő etiópok létszáma. Közülük 22 ezren az 1984-es Mózes hadművelettel, valamint az 1984-ben végrehajtott Salamoni hadművelettel érkeztek a zsidó államba.