Erdogan: Ankara továbbra is várja Athéntól a nyolc puccsista katona kiadását

Törökország továbbra is azt várja Athéntól, hogy kiadja azt a nyolc török katonát, akik a 2016-os puccskísérlet kudarcát követően helikopterrel menekültek Görögországba – közölte Recep Tayyip Erdogan elnök kedden az Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az ankarai államfői palotában tartott megbeszélést követően Erdogan leszögezte, hogy több együttműködésre van szükség a puccsista katonák kiadatását illetően. Egyúttal hangsúlyozta: nem szabad, hogy Görögország „biztonságos menedékké” váljon a Törökország által terrorszervezeteknek tekintett csoportok, köztük a 2016. július 15-i puccskísérletért felelős gülenista hálózat tagjai számára.

Ciprasz, utalva arra, hogy a görög igazságszolgáltatás 2017 elején megtagadta a nyolc katona kiadatását, rámutatott: a görög bíróság világos döntést hozott, Athén pedig tiszteletben tartja a határozatot. Ciprasz határozottan elítélte a törökországi puccskísérletet, de azt mondta, hogy bár Görögország nem szívesen látja a puccsistákat, az igazságszolgáltatás független.

A török vezetés a hatalomátvételi kísérletért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát okolja, amelynek feltételezett követőit és támogatóit az utóbbi két és fél évben tömegesen felelősségre vonja.

Erdogan a sajtótájékoztatón nyomatékosította, hogy Ankara minden téren fejleszteni kívánja a kapcsolatokat Athénnal. A két politikus egyetértett abban, hogy az országaik között fennálló gondokat párbeszéd útján és békés módon akarja megoldani. A török elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Törökország és Görögország közötti kereskedelmi forgalom mértéke jelenleg évi 3,5 milliárd euró, ami jócskán elmarad a célkitűzéstől. Erdogan és Ciprasz is előrelépésként említette ezen a téren a nyári hónapokban induló hajójáratokat Szaloniki és Izmir között.

Ciprasz kétnapos hivatalos látogatásra érkezett kedden Törökországba. Az Erdogannal folytatott négyszemközti találkozó, amelynek hangvételét Ciprasz a sajtótájékoztatón rendkívül barátságosnak minősítette, több mint két órán át tartott.