Rémálommal ér fel Izrael számára az új baloldal külpolitikája

A brit Munkáspárt hatalomra kerülése esetén jégkorszakba süllyed Izrael és az Egyesült Királyság kapcsolata. A demokraták vezetése átnyúl a tagság feje fölött és a Közel-Kelet kérdéskörét egyoldalúan és agresszívan megközelítő neokonzervatívok felé nyújtja ki a kezét – írja Káncz Csaba a Privátbankár.hu-n.

Szétszakadt szavazóbázis, pocsék választási eredmények, elpártoló fiatalok – a kontinentális Európában válságba került a hagyományos baloldal. A nagy múltú politikai tömörüléstől, hol az újbaloldali és zöldpártok, hol pedig a jobboldal szipkázta el a szavazókat.

A német SPD, a francia szocialisták, a magyar MSZP az általános megítélés szerint még a 2008-as globális pénzügyi megroppanás után is neoliberális gazdaság- és társadalompolitikát folytattak, amely ellehetetlenítette a roncstársadalom, a fiatalok és egyre inkább a középosztály esélyeit – állítja a szerző.

Mindeközben az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban fokozatosan egy „neoliberális” kurzust ellenző baloldal konszolidálódik, párosulva egy rendkívül markáns külpolitikai vonalvezetéssel, amely rémálommal ér fel Izrael számára.

Jeremy Corbyn egy 2014 augusztus 23-i tüntetésen a Whitehall-nál

Az elemzés főbb gondolatai a brit Munkáspártról:

  • Jeremy Corbyn ok-okozati kapcsolatba hozza a brit közel-keleti beavatkozó külpolitikát és a terrorizmus erősödését;
  • Corbyn képmutatással vádolja a jobboldalt, melyben a terrorellenes retorika megfér a terrorizmust pénzelő olajdiktatúrákkal való üzleteléssel;
  • Corbyn Izrael államot folyamatosan bírálja, és határozottan kiáll Palesztina függetlensége mellett. Egy alkalommal pedig „barátainak” nevezte a radikális Hezbollah libanoni és a Hamász palesztin szervezeteket;
  • Egy tavaly nyári felmérés szerint Corbyn miniszterelnöksége esetén a brit zsidók 40 százaléka venné fontolóra a kivándorlást;
  • Jeruzsálem szerint Corbyn hatalomra kerülésekor az ENSZ BT állandó tagjaként London folyamatosan nyújtaná be az Izraelt elítélő határozat tervezeteket.

Eközben az Egyesült Államokban:

  • a tavaly novemberi kongresszusi választáson számos fiatal színesbőrű és muszlim képviselő került be a demokrata párt színeiben;
  • A demokraták eltolódó geopolitikai álláspontjához hozzájárulnak az USA demográfiai folyamatai;
  • A demokraták vezetése megpróbál előre menekülni, átnyúl a tagság feje fölött, és a Közel-Kelet kérdéskörét egyoldalúan megközelítő neokonzervatívok felé nyújtja ki a kezét.

A teljes cikk itt olvasható.