Mogherini közelítené az EU-t és az Arab Ligát

Az Európai Uniónak és az Arab Liga országainak el kell kötelezniük magukat az európai-arab partnerség elmélyítése mellett a béke, a nemzetközi stabilitás és a biztonság megteremtése érdekében – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagállamok és az Arab Ligát alkotó országok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását megelőzően.

Nyitóbeszédében kiemelten fontosnak nevezte az együttműködést a gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődés előmozdítása, valamint a multilateralizmus és a szabályokon alapuló világrend további megerősítése és támogatása érdekében.

Mindezen területeken a régióknak szükségük van egymásra. Az Európai Uniónak szüksége van az arab világra, az arab világnak pedig Európára – hangsúlyozta.

Mogherini felhívta a figyelmet arra, hogy nagy a valószínűsége az izraeli-palesztin feszültség elmérgesedésének, amely további erőszakos cselekedetekhez vezethet. Reményét fejezte ki, hogy az arab országokkal folytatott együttműködés által elkerülhető a békéhez vezető egyetlen megoldási lehetőség – az egymás mellett élő két állam létrejöttének – összeomlása.

Szíriával kapcsolatban a főképviselő kijelentette, csak politikai megoldás vethet véget az évek óta tartó, milliók szenvedésével járó konfliktusnak. Csak az hozhat békét az országban, ha a régió országainak közvetítésével rendeződnek a politikai kapcsolatok – vélte, hozzátéve, hogy ennek érdekében az unió támogatja az ENSZ által irányított egyeztetés előrehaladását a mihamarabbi siker érdekében.

Az unió továbbra is támogatja a Szíriával szomszédos országokat, amelyek sok menekültnek nyújtanak segítséget – emelte ki.

Az Európai Unió azon dolgozik, hogy megoldást találjon a régióban kiéleződő ellentétekre az Arab Ligát alkotó országok kormányainak segítségével. Arra, hogy megakadályozható legyen az erőszak, annak továbbterjedése vagy újbóli fellángolása. Az unió bízik a partnerországokhoz fűződő barátságon alapuló együttműködés erejében a közeli és távoli jövő kihívásainak kezelése érdekében.

Az érintett országoknak válaszolniuk kell állampolgáraik azon igényére, hogy békében és biztonságban élhessenek hazájukban, amely a gazdasági erősödés útjára áll – tette hozzá a főképviselő