Iszlamisták robbanthattak a bevásárlóközpontban

Hatalmas robbanás rázta meg Szomália fővárosa, Mogadishu központját hétfőn, a helyszínen füstfelhő emelkedett a magasba. A rendőrség szerint egy bevásárlóközpontban történhetett a robbanás, amelynek okát egyelőre nem tudni.

Ahmed Baashane rendőrtiszt azt mondta: a hatóságok feltételezése szerint egy autóba rejtett pokolgép léphetett működésbe a boltoknak, bankoknak és irodáknak otthont adó épületben. Az illetékesek sem az esetleges elkövetőről, sem az áldozatokról nem tudtak tájékoztatást adni.

A kelet-afrikai országban az al-Shabaab iszlamista csoport tevékeny.

A szélsőséges csoport fegyveresei hétfőn végeztek a dubaji kormány kezében lévő P&O Ports logisztikai és szállítmányozási vállalat egyik helyi vezetőjével Puntföld térségében – közölte egy kormányzati tisztségviselő.

Paul Anthony Formosát két halásznak álcázott fegyveres többször fejbe lőtte. Formosa Bosaso kikötőjébe tartott a halpiacon keresztül, amikor a szélsőségesek rátámadtak. A férfit kórházba szállították, de belehalt sebesülésébe. Az egyik támadóval a helyszínen végeztek a biztonsági erők, a másikat letartóztatták.

Az al-Shabaab jelentkezett a gyilkosság elkövetőjeként, és azzal vádolta meg Formosát, hogy illegálisan tartózkodott Szomáliában.

Az al-Shabaab többször követett el véres merényletet Szomáliában a kormányerők és más célpontok ellen. A csoport célja a Nyugat támogatását élvező kormány megdöntése és az iszlám törvénykezés bevezetése.

A terroristák Kenyában is hajtottak már végre támadásokat azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljanak a szomszédos országra csapatai kivonása érdekében. A kenyai katonák az Afrikai Unió egyik missziójának (AMISOM) keretében tartózkodnak Szomáliában. A múlt hónapban 21-en vesztették életüket az al-Shabaab támadásában, amelynek célpontja a kenyai főváros, Nairobi egyik luxusszállodája volt.