Ganz beleáll: keménykezű kampányt folytat Netanjahu kihívója

„A magyar holokauszt-túlélő anyától származó Beni Ganz egykori vezérkari főnök kampányvideói éppen olyanok, mint akit népszerűsítenek. Kemények, lényegre törőek, katonásak. Üzenetük, hogy a több háborút, köztük a legutóbbi 2014-es gázait, megvívott tábornok kezében biztonságban van az ország. És egyelőre úgy tűnik, hogy az üzenet célba ér” – írja a jelenlegi izraeli miniszterelnök kihívójáról a Népszava.

A lap megállapítja, hogy a frissen politikusi babérokra törő Ganz népszerűsége keddi beszédét követően meredeken ívelt fölfelé, már elérte Benjamin Netanjahuét, ez a bravúr pedig régóta nem sikerült senkinek. Sőt, a felmérések szerint pártja, a nemrégiben életre hívott Izrael Ereje sem áll rosszul: ha most tartanák a választásokat, 19 mandátummal biztos másodikok lennének a 29-et bezsebelő jobboldali Likud mögött – emlékeztet a Népszava.

Az április 9-i választűsokat nagy mértékben befolyásolhatja, hogy Aviháj Mandelbit főügyész minap hivatalosan is bejelentette: még a voksolás előtt dönt arról, vádat emel-e a Netanjahuval kapcsolatos korrupciós ügyekben. Amennyiben igen, az az előrejelzések alapján akár öt, vagy még több mandátumába is kerülhet a Likudnak.