Cionista lett a Super Bowl legjobbja

A Neokohn munkatársa

Karmester, filantróp, író és minden idők egyik legsikeresebb zsidó sportolója lett a vasárnapi 53. Super Bowl – amerikai futball döntőjének – legértékesebb játékosa. Julian Edelman nem mellesleg ismert cionista is.

Talán az utóbbi évtizedek egyik legunalmasabb döntőjét vívta vasárnap Atlantában a Los Angeles Rams és a New England Patriots csapata. Az amerikai futball – a világ egyik legnagyobb érdeklődéssel figyelt – csúcseseményén a védekezést fetisizáló szakembereken kívül nem sokan láthatták a játék szépségét. Rekord alacsony pontgyűjtés után a Patriots 13-3 arányban felülmúlta az esélyesebbnek tartott kaliforniai együttest. Ezzel a játék jelenkori legnagyobb irányítója, a 41 éves Tom Brady immár 6. bajnoki gyűrűjét szerezte meg.

Fele ennyi elsőséget jegyez Julain Edelman, a Patriots elkapóként jeleskedő játékosa, aki a pontos elkapásokért és nagy nyargalásokért is felelős poszton éppen 10 éve teljesít a Bostonhoz köthető elit alakulatnál. Négyszer játszott Super Bowl döntőt, és a mostani, harmadik elsőségét abszolút megkoronázza az, hogy őt választották a derbi legjobb játékosnak. Ezzel alighanem bérletet váltott magának a sportág Hall Of Fame-jébe is.

Edelman pályafutása és élete is regényes. Kaliforniában keresztény gyermekként nevelik, de zsidó édesapja hatására a judaizmust választja. Abban a sportágban tette le megkerülhetetlenül névjegyét, amelyben éppen hogy csak odafért, utolsó körös kiválasztás után, ráadásul egy középszerű egyetemi csapatból (Kent State). Se magassága (179 cm), se súlya (90 kg) alapján nem jósoltak fényes karriert neki. A mostani sikere mellett kiemelkedik két évvel ezelőtti teljesítménye: a Patriots embertelen hátrányból nyerte meg a Super Bowlt, köszönhetően Edelmannak is, akinek egyik elkapását minden idők egyik legkülönlegesebb döntőbeli akciójaként is jegyzik. Érdemes megnézni ahogy egyedül ugrik és harcol a levegőben három ellenféllel szemben.

Ez a harcosság mindig is jellemezte. Talán nem véletlen hogy ő maga is úgy gondolta, hogy érdemes lehet papírra vetni közlendőjét. Egyelőre még nem ismert, hogy születik-e esszékötet a tollából, mindenesetre két gyerekkönyvet már publikált. Az egyiknek nem titkoltan cionista vonala is van – Herzl-t idézi motivációként. („Ha igazán akarod, nem álom”) Edelman sokoldalúságáról tanúskodik, hogy három évvel ezelőtt karmesterként dirigált egy zenekart jótékonysági célból.

Karitatív aktivitása régóta ismert, maga is tagja több adományozó szervezetnek, és teljes szélességgel támogatója Izrael államának. Pár éve egy filantróp szervezet fiataljaival kereste fel az országot. Ritkán látni ennyire önfeledt Izrael-imázsvideót ekkora globális sztrárral.

Edelman, aki magától értetődő természetességgel posztol közösségi csatornáin saját zsidó ünnepléseiről, több alkalommal a pálya mellett is hitet tett elkötelezettségéről: izraeli kitűzővel, sapkával vagy épp zászlóval felszerelkezve vetette bele magát egy-egy mérkőzésbe, például éppen aktuális BDS-ellenességét kimutatva.

Legutóbb a pittshburgi zsinagóga elleni tragikus merénylet után cselekedett maradandót: a Patriots ugyancsak zsidó tulajdonosával, Robert Krafttal közösen emlékeztek meg az áldozatokról. Amíg a csapat tavaly decemberben Pittshburgben játszott fontos meccset, a tulaj ellátogatott a zsinagógába, míg Edelman külön a mérkőzésre készíttetett sportcipőjében játszott. Utóbbiakon az elhunyt 11 áldozat neve is szerepelt.