Brexit: megállapodás nélkül jöhet a kilépés

Még sosem volt ennyire valószínű, hogy megállapodás nélkül szűnik meg az Egyesült Királyság EU-tagsága, egy európai uniós tisztségviselő szerint, aki ismeri a brit parlamenti képviselők és az Európai Bizottság képviselői hétfői brüsszeli tárgyalásainak részleteit.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint a brit képviselőház Brexit-ügyi bizottsága és Martin Selmayr, az Európai Bizottság főtitkára tanácskozása eredménytelen volt. Mint elmondta, a zárt ajtók mögött folyt megbeszélés célja annak feltárása volt, miként lehet biztosítani a megegyezéssel záruló brit kiválást az után, hogy a brit parlament januárban alsóháza elutasította Theresa May miniszterelnök által kialkudott megállapodást.

Tájékoztatása szerint a brit képviselők jogilag kötelező erejű változtatásokat szerettek volna kérni a kilépési megállapodásban, szem előtt tartva annak biztosítását is, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán ne kelljen ismét bevezetni a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzést a Brexit után.

Selmayr Twitter-üzenete szerint az Európai Bizottság kizárja, hogy ilyen engedményeket tegyen, az EU-oldalán senki sem mérlegeli ennek lehetőségét. A brit képviselők szerint sem biztos, hogy a jogilag kötelező erejű biztosítékok segítenének az ország uniós tagságának megszűnése feltételrendszerét és a jövőbeni kapcsolatokat rögzítő megállapodás brit parlamenti elfogadását – mondta.

„Az Európai Unió jól tette”, amikor 2017 decemberében megkezdte felkészülését egy megegyezés nélküli Brexit esetére – húzta alá a politikus. Információk szerint Hilary Benn, a brit delegáció vezetője a kilépés dátumának elhalasztását javasolta annak érdekében, hogy a jövőbeni kapcsolatok minden pontja megtárgyalható legyen.

John Whittingdale, a brit bizottság alelnöke nyilatkozata szerint amennyiben az Európai Unió nem járulna hozzá az említett biztosíték megadásához, akkor a kilépési megállapodás elfogadása tekintetében „nehéz lesz többségre jutni” a brit képviselőházban, különösen a legutóbbi szavazás eredményének fényében.

Az EU-val novemberben aláírt 585 oldalas kilépési megállapodást a londoni alsóház – mindenekelőtt a backstop-mechanizmussal szembeni rendkívüli ellenállás miatt – a múlt hónapban példátlan, 230 fős többséggel elutasította, utána egy módosító indítványt elfogadva felszólította a brit kormányt arra, hogy kezdeményezze az EU-nál a novemberi megállapodással már lezárt kilépési tárgyalások újranyitását, és keressen a jelenlegi backstop-mechanizmus helyett „alternatív megoldásokat”.