Az osztrák államfő Izraelben lobbizott a bojkottált FPÖ-s miniszterekért

Alexander Van der Bellen osztrák elnök izraeli látogatásán ismét arra kérte Reuven Rivlin izraeli államfőt, hogy Jeruzsálem enyhítsen az FPÖ (Osztrák Szabadságpárt) minisztereivel szembeni bojkottján, és fogadja Karin Kneissl külügyminisztert.

Van der Bellen Ausztria holokausztban viselt felelősségéről is beszélt az izraeli elnökkel folytatott megbeszélésén – jelentette a helyi média. „A történelem borzalmai is összekötnek minket. Több tízezer osztrák zsidót gyilkolt meg a náci rendszer, mely sokakat másokat elüldözött. Ausztria vállalja az osztrák államot érintő felelősséget a holokausztért”– jelentette ki az osztrák elnök.

A hivatalos fogadás után a két ország kapcsolatának erősítéséről, valamint a térség gondjairól tárgyalt a két államfő. Rivlin Izrael és a zsidó nép igaz barátjának nevezte osztrák kollégáját, és reményét fejezte ki, hogy a két ország együttműködése jót tesz gazdaságaiknak és az egész világnak.

Az osztrák elnök az államelnöki rezidenciáról a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba látogatott. Már korábban ígéretet tett, hogy Ausztria kormánya harcolni fog az antiszemitizmus ellen, és biztosítja az ország zsidó közösségének nyugalmát.

„Ausztria és Izrael osztozik különleges történelmében. A függetlenségi nyilatkozat megemlékezik Theodor Herzlről (Herzl Tivadarról), a nagy osztrákról, a zsidó állam megálmodójáról és szellemi atyjáról” – mondta Van der Bellen.

Hétfői tárgyalásai előtt az államfő felkereste Jeruzsálem óvárosában a Siratófalat, ahol imádkozott, és kívánságát tartalmazó cédulát helyezett el az ősi kövek közé.