Újra mozikban a Schindler listája

Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, és  ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Magyarországon 2019. január 27.-én a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából országszerte újra mozik vásznaira  került a II. Világháború borzalmait feldolgozó talán leghíresebb és legtöbbek által látott  film, a Schindler listája.

Oskar Schindler és a Schindler zsidók története, Steven Spielberg rendezésében 1993-ban került először a fekete-fehér mozik vásznára. A felújított kópia a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján került újra a hazai mozik vetítőibe. A több mint 12 Oscar-díjat és Golden Globe-ot nyert alkotás január 27.-én bemutatott verziója azért is nagyon különleges mert a  rendező Steven Spielberg monológjával kezdődik.

Az életrajzi dráma cselekménye 1939-ben a második világháború elején indul, amikor a német náci katonák a lengyelországi és az ahhoz közeli területeken élő zsidókat a krakkói gettóba deportálták. Oskar Schindler (Liam Neeson) a német üzletember, olyan tervekkel érkezik Krakkóba, hogy a háború alatt tehetős vagyonra tesz szert, hiszen a  hadsereg által támogatott Schindlernek egy olyan gyár kerül a birtokába, ahol különböző konyhai eszközöket, gyártanak a munkásai.

A gyárvezetés nehézégeit egyedül képtelen megoldani ezért Itzak Sternt (Ben Kingsley) zsidó férfit választja személyes segítőjének. A munkatábornak nevezett, sokaknak a végzetet jelentő gettóba egyre több ártatlan ember kerül, ezért Schindler a gyárában zsidókat kezd foglalkoztatni, megmentve ezzel őket a gázkamrák biztos halálától. Schindler az akkor a nemzetiszocialista Németországhoz tartozó cseh területre költözik ahova pénzért kiváltott zsidó munkásait, az úgynevezett Schinder zsidókat is magával viszi. Eközben a hadsereg számára szándékosan selejt lőszerhüvelyeket kezd gyártani. Vagyona ugyan hamar, alig hét hónap alatt elfogy és úgy ahogy a megmentettek ő is üldözötté válik, de éppen ekkor ér véget a háború, és  ő is és a Schindler zsidók is megmenekülnek.

Schindler’s List (1993) Official Trailer – Liam Neeson, Steven Spielberg Movie HD

Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDeSubscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6hSubscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUnLike us on FACEB…