Egyesült Királyság: a lakosság 10%-a bojkottálná Izraelt

Meglepő adatokat idéz a Zsidó Távirati Iroda (JTA) legújabb cikke, mely az Egyesült Királyságban felívelő antiszemitizmussal foglalkozik. Ugyan a cikk hangvétele bagatellizáló, ám az írásból az is kiderül, hogy a brit lakosság köreiben — magyar szemmel — megdöbbentő népszerűségnek örvend az Izrael-ellenes Boycott, Divest, Sanction mozgalom.

Míg Magyarországon — és általában régiónkban — a mozgalom nevét a legtöbben még hírből sem ismerik, addig az Egyesült Királyságban a lakosság 10%-a egyetértett azzal, hogy Izraelt bojkottálni kéne. A közel 4000 főt megszólaltató felmérést az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég készítette, és 2016-ban és 2017-ben ismételte meg kérdéseit. A lakosság 42%-a azt felelte, hogy nincs véleménye a kérdésben, vagy nem tudja, mit feleljen.

A JTA cikkéből kiderül még, hogy 21% egyetértett azza az állítással, hogy Izrael egy apartheid állam, míg csak 19% ellenezte az állítást. A lakosság 42%-a felelte azt, hogy nem tud véleményt nyilvánítani a kérdésben.

A felmérés utalt rá, hogy a muszlim válaszadók négyszer gyakrabban támogatták Izrael bojkottját, mint az átlagos válszadó. A muszlimok mellett a bojkott támogatói azonban így is kisebbségben maradtak, továbbá 16%-uk explicite ellenezte Izrael bojkottálását.

A bojkott támogatói között csupán 5% nem számított antiszemitának a felmérés szerint — azaz nem támogatott antiszemita sztereotípiákat —, míg 58%-uk hitt ilyen elképzelésekben. Azok között, akik Izraelt apartheid államnak tartották, 16% nem számított antiszemitának, míg 47% legalább hat antiszemita sztereotípiában, vagy többen is hitt.

(JTA)