London: Tiltakozó kampány miatt mondtak le Holokauszt emlékkiállítást egy mecsetben

london mecset iszlám muzulmán

A projekt albán muzulmán zsidómentők történetét helyezte volna középpontba.

Lemondták annak a kiállításnak a megrendezését, ami Holokausztot túlélő zsidók és muzulmán megmentőik kapcsolatát mutatta volna be egy londoni mecsetben. A Golders Green nevű városnegyedben található épület tulajdonosai azután döntöttek a visszalépés mellett, hogy a projekt ellen nyilvános kampányt indítottak — derül ki az Algemeiner írásából.

Az ellenmozgalmat elsőként a 5 Pillars nevű brit muzulmán híroldal egyik szerkesztője indította el. Roshan Salih azt kifogásolta, hogy a kezdeményezés mögött álló muzulmán szervezet kapcsolatban áll a jeruzsálemi Jad Vasem Emlékmúzeummal. „Sosem lenne szabad olyan megemlékezéseket tartani, amiket az izraeli elnyomók vagy támogatóik bevonásával szerveznek” — uszított Salih.

A nyomásnak engedve végül a mecset vezetése úgy döntött, hogy mégsem adnak otthont a kiállításnak. „A program célja az lett volna, hogy jó fényben tüntesse fel a muzulmánokat – azoknak a muzulmán albánoknak a történetén keresztül, akik zsidókat mentettek a második világháború idején” — írták nyilatkozatukban.

Magyarázatként pedig azt állították, hogy nem tudtak korábban a kifogásolhatónak vélt izraeli kapcsolatról. „Amint világossá vált, töröltük a rendezvényt” — szerepel a közzé tett nyilatkozatban, amit Salih elismerően fogadott.

Az ügy kapcsán a londoni Holocaust Educational Trust nevű szervezet vezetője, Karen Pollock is megszólalt és „szégyenteljesnek” nevezte a döntést. „Milyen nagyszerű lett volna, ha ezen a pozitív kezdeményezésen keresztül bemutatták volna azoknak az albán muzulmánoknak a szerepét, akik csaknem 1 800 zsidó életét mentették meg a náciktól a Holokauszt idején” — fejezte ki sajnálatát Pollock a történtek után.

Neokohn.hu