Már meg is van az első európai ország, amely kész letartóztatni Netanjahut

Egy nappal az ICC ügyészének bejelentése után Norvégia lett az első európai ország, amely bejelentette, hogy teljesíti a végzést, amennyiben elfogadják azt.

Norvégia lett kedden az első európai ország, amely nyilvánosan bejelentette, hogy letartóztatja Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és Joáv Gallant védelmi minisztert, ha a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság végül elfogatóparancsot ad ki ellenük, és Norvégia területére lépnek.

„A bíróság dönt arról, hogy kiadja-e a letartóztatási parancsot. Ha igen, akkor minden aláíró országnak cselekednie kell”

– mondta Espen Barth Eide norvég külügyminiszter.

Ez azonban üres fenyegetés, tekintve, hogy egyetlen izraeli miniszterelnök vagy védelmi miniszter sem fog a közeljövőben Norvégiába látogatni, amely jelenleg – Spanyolországgal és Írországgal együtt – az egyik legellenségesebb országnak számít Izraellel szemben Európában, és a kapcsolatok soha nem látott mélyponton vannak vele.

Világbotrány: Egyszerre kértek elfogatóparancsot Izrael és a Hamász vezetésére

Megdöbbentő bejelentést tett Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze.

Norvégiával ellentétben Nagy-Britannia bírálta Khan döntését, különösen azt, hogy egyenlőségjelet tett Netanjahu és Gallant, valamint a Hamász vezetői, Jahja Szinvár, Muhammad Deif és Iszmail Haníje közé.

Kedd este Beni Ganz tárcanélküli miniszter, beszélt David Cameron brit külügyminiszterrel, és elmondása szerint „megköszönte neki Nagy-Britannia fontos kiállását az ügyben”.

„Elmondtam neki, hogy a hágai ügyészség döntése, hogy elfogatóparancsot kér a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának miniszterelnöke és védelmi minisztere ellen, súlyos torzítás és erkölcsi vakság” – mondta Ganz a Cameronnal folytatott beszélgetésről.

Orbán Viktor ellenzi, Macron támogatja a Netanjahu elleni elfogatóparancsot

„Abszurd és szégyenletes” – kommentálta a hírt a magyar miniszterelnök.

Megérkeztek az első reakciók az ICC ügyészének vérlázító bejelentése után

Netanjahu nem hagyta szó nélkül a felháborító döntést.