Ultimátumot adott Netanjahunak legnagyobb riválisa

Benny Ganz, a legerősebb ellenzéki párt elnöke, aki jelenleg tagja Izrael háborús egységkormányának, ultimátumot fogalmazott meg Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, követelve, hogy készítsen stratégiai tervet a háború utáni időkre. Ganz szombat este nyilatkozott a sajtónak.

„Az egység nagyszerű eredményeket hozott, a fronton lévő katonáinknak a sorsunkban való partnerség érzését adtuk, de az utóbbi időben valami rosszul sült el. Létfontosságú döntések nem születtek meg.

A győzelem biztosításához szükséges vezetői lépéseket nem tették meg”

– mondta.

„Egy kisebbség vette át az irányítást a hajó felett és a sziklák felé hajózik. Azért vagyok ma itt, hogy elmondjam az igazságot. És az igazság kemény:

miközben az izraeli katonák a fronton rendkívüli bátorságról tesznek tanúbizonyságot – néhányan azok közül, akik harcba küldték őket, gyávaságban és felelőtlenségben cselekszenek”.

„Miközben a gázai sötét alagutakban az elrabolt férfiak és nők pokoli kínokat élnek át – vannak, akik hiúsággal foglalkoznak. Miközben Izrael népe önmagán túlmutat – egyes politikusok önmagukról gondolkodnak.

Személyes és politikai megfontolások kezdtek behatolni Izrael biztonságának szentélyébe.”

Gant június 8-ig adott időt Netanjahunak, hogy megfogalmazza a háború stratégiai tervét:

”Hozzuk haza túszainkat, döntsük meg a Hamász-rezsimet, fosszuk meg a Gázai övezetet a terroristáktól, és biztosítsuk az izraeli biztonsági ellenőrzést. Az izraeli biztonsági ellenőrzés fenntartása mellett hozzon létre egy közös amerikai-európai-arab-palesztin adminisztrációt, amely civil módon irányítja az övezetet, és megalapozza a Hamasz és Abbász jövőbeli alternatíváját, szeptember 1-jéig térítsük vissza az északi lakosokat otthonaikba, és rehabilitáljuk a Nyugat-Negevet, mozdítsuk elő a Szaúd-Arábiával való normalizációt egy olyan átfogó lépés részeként, amely szövetséget hoz létre a szabad világgal és az arab világgal Irán ellen, és fogadjunk el egy olyan szolgálati tervet, amelynek eredményeként minden izraeli, aki az államot szolgálja hozzájáruljon a legfőbb nemzeti erőfeszítéshez”.

„Bárhogy is legyen, üldözni fogjuk a Hamászt és minden ellenségünket, bárhol és bármikor. A biztonság csakis a mi kezünkben maradhat.

Nem fogjuk megengedni egyetlen entitásnak sem, hogy palesztin államot kényszerítsen ki, ugyanakkor biztosítjuk a remény horizontját”.

Ganz személyesen Netanjahuhoz szólt:

„Sok éve ismerem Önt, mint izraeli vezetőt és hazafit: Ön jól tudja, mit kell tenni. Az egy évtizeddel ezelőtti Netanjahu helyesen cselekedett volna. Ön ma is képes a helyes cselekvésre és a hazafias cselekedetre? Izrael népe figyel Önre.

Választania kell a cionizmus és a cinizmus, az egység és a megosztottság, a felelősség és a hanyagság – és a győzelem és a katasztrófa között.

”Ha a személyes helyett a nemzetit részesíti előnyben, és Herzl, Ben-Gurion, Begin és Rabin útját választja – bennünk partnereket talál a harcban.

De ha úgy dönt, hogy a radikálisok útját választja, és az egész nemzetet a szakadékba vezeti – le kell mondanunk a kormányról. A néphez fogunk fordulni, és olyan kormányt fogunk létrehozni, amely élvezi a nép bizalmát. Széles körű egységen alapuló kormányt fogunk alakítani, amely valódi korrekciót és győzelmet hoz”

– mondta.

Az izraeli erők visszaszerezték három izraeli túsz holttestét

A Gázában maradt 132 túsz közül három – a 23 éves Shani Louk, a 28 éves Amit Buskila és az 57 éves Itzik Gelenter – holttestét találta meg az IDF.