Salamon király egyiptomi fáraó lett volna?

Egy brit történész szerint Salamon nem Izrael királya volt, hanem egyiptomi fáraó. Ralph Ellis azt állítja, hogy ez az egyetlen logikus magyarázat arra, hogy miért nem maradt nyoma aranyának Izraelben.

„Ez nem az a fajta felfedezés, ami az izraeli régészeket politikai és kulturális okokból örömmel töltené el, de a bibliai történet klasszikus értelmezéseivel ellentétben – Salamon király valójában egy egyiptomi fáraó volt”

– állítja egy brit történész és író, aki húsz éve kutatja Salamon király élettörténetét, és jutott erre a feszült következtetésre.

Az 54 éves Ralph Ellis szerint megtalálta a megoldást egy 3000 éves rejtélyre, amelyre azután jutott, hogy — másokhoz hasonlóan — ő sem találta Salamon király kincsét – 500 tonna aranyat, amelynek a jelenlegi értékét 3 ezer milliárd dollárra (!) becsülik – a legendás bányákban. A kincsvadászok továbbra is keresik Salamon király bányáit a király kincseinek megtalálása reményében, de Ellis biztos benne, hogy azok, akik még mindig szerencsét próbálnak, nagyot csalódhatnak.

Szerinte Salamon egyáltalán nem is Izrael királya volt – hanem egy egyiptomi fáraó, I. Sesonk nevű, aki az i. e. 10. század végén Egyiptomot és Izraelt is uralta (a legtöbb tudós a Bibliában említett Sisák egyiptomi királlyal azonosítja).

A király kincsének megtalálását egy olyan történelmi legendához hasonlította, mint a „megmerítkezés az ifjúság forrásában”, és azt mondta, hogy Salamon király története, ahogyan mi ismerjük, valószínűleg a történelem „félreértelmezése”.

Salamon, Egyiptom fáraója című könyvében beszél a szomszédos királyságokról, amelyek kifosztották az egyiptomi Királyok völgyében lévő királyi sírokat, és a vagyont Salamon számára ajándékozták, hogy a gesztusért cserébe ne rohanja le őket.

„A Biblia szerint Salamon király hihetetlenül gazdag volt. Teológusok és régészek nemzedékei kutatták át a Szentföldet fővárosát, palotáját, templomát és vagyonát – sikertelenül. Végül vagy el kell fogadnunk, hogy a Tóra teljesen kitalált, vagy rá kell jönnünk, hogy rossz helyen és rossz dolgok után kutattunk.”

Ha elmélete helyes, Salamon kincsei könnyen megtalálhatók a kairói Egyiptomi Múzeumban, ahol tucatnyi tárgy található ebből a korszakból.

„Kutatásaimból úgy tűnik, hogy Salamon és gazdagságának történetének van tényszerű alapja, de ezt a későbbi bibliai írók elrejtették és átírták, mert a fáraókról szóló történeteket akkoriban nehezen emészthetőnek és kisajátíthatónak tartották. Megváltoztatták a történelmet, hogy tiszta izraeli hősöket teremtsenek”

– mondta Ellis.

A Biblia szerint Salamon építette az első templomot Jeruzsálemben, és hihetetlenül bölcsnek tartották. A bibliai történelmet azonban továbbra is rejtély övezi, és a szakértők továbbra is próbálják megfejteni és bizonyítékokat találni a bibliai történetekre.