Jelöletlen zsidó sírokat talált a MAZSÖK

Kerítéssel óvhatják meg, és emlékművet is kaphat Kistelek elhagyatott zsidó temetője, amelyet a napokban a Mazsök (Magyarországi  Zsidó Örökség Közalapítvány) új talajradarjával is megvizsgáltak — olvasható a Bennem Élő Eredet projekt honlapján.

A Mazsök csapata immáron vagy fél éve járja az országot, hetente több temetőben is kutatnak azzal az új talajradarral, amelyet tavaly szerzett be az alapítvány, és amely idehaza teljesen egyedülálló módon képes hatékony temetői feltárásokra, sírbeazonosításokra.

Egy olyan szerkezetről van szó, amelyik GPS-koordináták rögzítésével akár 10-15 méter mélységben is képes megtalálni az elveszettnek vélt sírköveket. Az országban jelenleg a Mazsök radar-masinája a legkorszerűbb sírkereső.

— mondta az új módszer alkalmazásáról Szabó György.

Eddig már közel 20 temetőben sikerült eredménnyel alkalmazni a talajradart kollégáinknak. Az elhagyatott területeken a sírkövek mellett a temető pontos határvonalainak, a korábbi kerítéseknek nyomvonalait próbálják megtalálni

— magyarázza a Mazsök elnöke, aki arról is mesélt, hogy munkatársai digitálisan is dokumentálják az eredményeket, mert az új információk nagyon fontos kiindulópontot adnak a későbbi temető felújítási programokhoz.

A Mazsök vezetője szerint a jelenlegi hazai 1400-1600 zsidó temető méltó állagmegőrzése

„nagyon nehéz feladat, hatalmas anyagi forrást igényel, a jelen ismereteink birtokában a megoldására nagyon nehéz választ adni”.

Szabó kiemelte, hogy

a temető felújítások az elmúlt három évben a magyar kormány által a Mazsöknek juttatott 1 milliárd forint összegű támogatásból folynak.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyi kezdeményezések, illetve a civil szervezetek aktivitása kikerülhetetlen a zsidó temetők gondozását tekintve. A szervezet igyekszik minden örökségvédelmi, bizonyítottan legitim összefogás mellé odaállni, ennek szellemében több millió forintot osztanak szét az elhagyatott magyarországi zsidó temetők gondozására.

A teljes cikk itt olvasható, sőt helyszíni videó tudósítás is megtekinthető benne:

Kisteleken is talált földalatti sírokat a Mazsök temetővizsgáló talajradarja – VIDEÓ

Kerítéssel óvhatják meg és emlékművet is kaphat Kistelek elhagyatott zsidó temetője, amelyet a napokban a Mazsök (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) új talajradarjával is megvizsgáltak. Szakértők szerint civil összefogás és adakozás nélkül lehetetlen karbantartani a sok száz elhagyott zsidó temetőt Magyarországon. Kistelek Ópusztaszer irányába futó egyik főútja mellett található a városi temető.