Katar 30 millió dollárt adott a Hamásznak

A Gázai övezet hatóságai több millió dollárt osztottak ki palesztin családoknak szombaton, miután a katari kormány 30 millió dollár (mintegy 9,5 milliárd forint) segélyt küldött az övezetet irányító Hamász terrorszervezetnek – írja az MTI.

Az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója elmondta: több településen hosszú sorok kígyóztak a posták előtt. Egy-egy család 100 dollár (31 600 forint) segélyt kapott.

A gázai kommunikációs minisztérium pénteken számolt be az adomány megérkezéséről. Az összeg egyharmadát mintegy 100 ezer család számára osztották ki.

Egy 2018-as, Izraellel kötött tűzszüneti megállapodás értelmében a Hamász rendszeres adományokat fogadhat Katarból. A Gázai övezet izraeli blokád alatt áll a zsidó állam biztonságának garantálása érdekében. Katar fontos szerepet játszik az újabb háborúk elkerülése érdekében tett nemzetközi erőfeszítésekben.

A Hamász 2007-ben vette át az uralmat a Gázai övezetben. Azóta három nagyobb katonai konfliktusra került sor a brutális terrorszervezet és Izrael között. Mivel a Hamász a terrorra költ a lakosság helyett, az ENSZ adatai szerint a gázai lakosság 80 százaléka nemzetközi segélyekből él.