Koronavírust diagnosztizáltak Berel Lazar orosz főrabbinál

Berel Lazar főrabbi jelenleg is orvosi megfigyelés alatt áll.

„Lazar rabbinál diagnosztizálták a koronavírus fertőzést. Orvosi megfigyelés alatt áll. Az egészségügyi állapota nincs életveszélyben” — idézte a The Times of Israel azt az orosz lapot, amely vasárnap hozta nyilvánosságra a rabbi közleményét.

Az 56 éves vallási vezető a Chabad Lubavics Mozgalom tagja. Két évtizede viseli a főrabbi címet, és közismerten jó kapcsolatokat tart fent Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A főrabbiról szóló hírek azután jelentek meg, hogy kiderült: Oroszországban egyetlen nap leforgása alatt közel 9 ezer új koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak. Ez a szám pedig nagyjából megegyezik az elmúlt hét adataival.

Orosz jelentések szerint a napi új megbetegedések száma május közepe óta jellemzően 9 ezer körül mozog.

Világszerte mindeddig 400 ezer áldozatot regisztráltak, Oroszországból összesen 5 859 halottról adtak hírt — ami több szakértő szerint gyanúsan alacsony szám. Az orosz hatóságok magyarázata szerint viszont ez a sikeres víruskezelési módszereknek köszönhető.

A koronavírus kirobbanásakor Oroszország főrabbija mielőbbi intézkedésekkel igyekezett megvédeni a zsidó közösséget. Lazar rabbi március közepén rendelte el a zsinagógák bezárását az országban.

Nem sokkal korábban egy jesiva diákcsoportja érkezett vissza Moszkvába Franciaországból, ahol a Purim ünnepét töltötték március 9. és 10. között. Egy héttel később a moszkvai Bolshaya Bronnaya zsinagógában rendeztek ünnepséget, ami után 26 résztvevő került kórházba a COVID-19 nevű vírussal — köztük egy 73 éves rabbi és felesége. A fertőzöttek közül egy fő később elhunyt.

Március 15-én Lazar rabbi elrendelte a Bolshaya Bronnaya zsinagóga bezárását. Március 18-án a moszkvai imaházakat és iskolákat, majd 24-én az összes orosz zsinagógát, zsidó közösségi központot és oktatási intézményt is lezárták.

A volt izraeli szefárd főrabbit is elragadta a koronavírus

Hétfő reggelre 11 235-re nőtt a koronavírusos izraeliek száma.