Izrael népessége 2040-re akár 12,8 millióra is nőhet

Az éves népességnövekedés üteme azonban a mai 1,87%-ról várhatóan 1,52%-ra csökken addigra.

Egy, az elkövetkező két évtized demográfiai tendenciáira vonatkozó új előrejelzés szerint Izrael népessége várhatóan gyorsan növekszik majd 2040-ig, mégpedig a mai, nagyjából 9,05 millióról körülbelül 12,8 millióra – írja a The Jerusalem Post.

A Taub Center három nappal Izrael függetlenségének 72. évfordulója előtt közzétett tanulmánya az ország időskorú népességének megkétszereződését, és a jelenlegi termékenységi trendek folytatódását vetíti előre a vizsgált időszakban.

Az éves népességnövekedés üteme azonban 2040-re a termékenység csökkenése következtében a mai 1,87%-ról várhatóan 1,52%-ra esik vissza. A 12,8 milliósra becsült népesség körében a zsidó népesség aránya valamelyest, 79%-ról 77,7%-ra csökken majd.

Az Alex Weinreb professzor vezetésével összeállított tanulmány szerint ez idő alatt a 70 év feletti izraeliek számának „jelentős növekedése” várható – 2040-re több, mint kétszeresére nőhet a 2017-es 669 ezerről, nagyjából 1,41 millióra. A változás valószínűleg jelentős következményekkel jár majd az idősebb izraeli lakosság foglalkoztatására és jólétére nézve.

Az elöregedés aránya az arab-izraeli szektorban várhatóan magasabb lesz, mint a zsidó szektorban. Izrael zsidó népességében a 70 év feletti polgárok száma 88%-kal (615 000-ről 1,21 millióra) növekedhet. Az arab-izraeliek esetében az idős polgárok száma várhatóan megnégyszereződik majd (54 000-ről 197 000-re nő).

A demográfiai előrejelzést befolyásoló kulcsfontosságú tényező a termékenységi arány. Izrael esetében – más fejlett országokkal összehasonlítva – a születések igen magas száma a jellemző a halálozási arányhoz képest.

A következő két évtizedben a zsidó nők körében várhatóan továbbra is a jelenlegi termékenységi ráták maradnak jellemzőek. Ezek közé sorolható a csökkenő termékenység a 25 év alatti nők körében, továbbá a 25 és 29 év közötti nők stabil termékenységi mutatói, illetve az első gyermek vállalásának a 30–44 éves nők körében tapasztalt jelentős növekedése, csakúgy, mint a gyermekeit egyedül nevelők emelkedő aránya a korcsoportukban.

A zsidó nők teljes termékenységi rátája a következő évtizedben várhatóan 3,15 körül stabilizálódik, majd a 2030-as évek végére 2,96 és 2,74 közé esik.

Noha a tanulmány nem vizsgálja külön a haredi (ultra-ortodox) és a nem-haredi zsidó népesség demográfiai viszonyainak alakulását, annyi bizonyos, hogy termékenységi arány sokkal magasabb a haredi szektorban.

Az arab-izraeli nők termékenységi rátája 2000 óta minden korcsoportban csökkent, különösen a 30 év alatti nők körében. Az előrejelzés szerint ez a tendencia folytatódni fog és a gyerekvállalási kedv tovább lassul az felsőfokú végzettségűek számának emelkedése, és megnövekedett munkaerő-piaci részvételük miatt. Várható, hogy az arab-izraeli nők a mostaninál idősebb életkorban vállalják majd első gyermeküket, ami előreláthatóan a 30-44 éves korosztály körében mért termékenység növekedését fogja eredményezni.

Az arab-izraeli nők összesített termékenységi rátája 3,14-ről várhatóan 2,75 és 2,63 közé csökken a 2030-as évek végére.

Noha a migrációval kapcsolatos pontos előrejelzések mindig problematikusak, mivel azokat előre nem látható külső események befolyásolhatják, és az egyének különböző okok miatt többször is útra kelhetnek, az izraeli migrációs egyensúly az országba érkezők, és az onnan távozók között már most is pozitív, ráadásul ez a tendencia erősödik.

A nettó növekedést a 2002 és 2017 közötti másfél évtizedben 184 ezer bevándorló Izraelbe való érkezése eredményezte. Mivel a túlnyomó többségük az érkezés időpontjában 40 év alatti volt, a születések számához való aktív hozzájárulásukkal számottevően erősítették Izrael lakosságát és gazdaságát egyaránt.

Figyelembe véve, hogy Izraelnek a munkaerő-vándorlás vonzó célpontja, ráadásul a diaszpórában növekszik az antiszemitizmus és a bevándorlás is 20%-kal erősödött 2019-ben, Weinreb feltételezi, hogy a bevándorlási kedv továbbra is magasabb marad az emigrációnál. Várhatóan évi 20 ezer új bevándorló és az országba visszatérő fogja erősíteni Izraelt. További 1 400 olyan bevándorlónak, aki házasodni érkezik, munkát keres, illetve turistaként ott ragad vagy kér menedékjogot, sikerülhet legalizálnia a helyzetét a zsidó államban.

A jelenlegi koronavírus-járványra hivatkozva Weinreb úgy nyilatkozott, hogy a pandémiának előreláthatóan nem lesz komoly hatása a halálozási arányra vagy a várható élettartamra vonatkozóan.

„Nem szabad elfelejteni, hogy évente több, mint 45 ezer ember hal meg Izraelben, körülbelül 17 ezren szívbetegség és rák miatt. Tehát a koronavírus a jelenlegi viselkedése alapján nem fogja megváltoztatni az előrejelzések kialakításához használt feltételezések egyikét sem” – mondta Weinreb.

„Amit eddig tudunk, hogy az elhunytak átlagos életkora 82 év, és a legsúlyosabban érintettek többségének súlyos alapbetegsége volt. Tehát ez inkább az egészségügyi rendszerre és a politikai osztályra nézve jelent komoly kihívást, mint a demográfiai értelemben jelentős esemény. Ez a helyzet akkor állhatna elő, ha a halálos áldozatok száma ne adj’ Isten ezrekre növekedne”.

A Központi Statisztikai Hivatal vasárnap közzétett adatai szerint Izrael népessége mintegy 171 ezer polgárral növekedett a 71. Függetlenségi Nap óta. Összesen 180 ezer csecsemő született, 32 ezer bevándorló érkezett és 44 ezer polgár halt meg.

Az ország lakossága lényegesen fiatalabb, mint az OECD államok átlaga. Izraelben a népesség 28%-a 14, és mintegy 12%-a 65 évesnél idősebb. Az OECD átlag szerint a népesség 18%-a tartozik a 14 év alatti korosztályba, és a polgárok 17%-a idősebb 65 évnél.