Izrael kitiltott a Templom-hegyről egy muzulmán felügyelőt

Az izraeli rendőrség a legutóbbi tüntetésekre reagálva vasárnap rövid időre őrizetbe vette a Jeruzsálem muzulmán szenthelyeit felügyelő iszlám hatóság (Waqf) vezetőjét. Úgy tudni, a helyettesét is bevitték, szintén rövid időre. A héten több zavargás is történt a Templom-hegyen, miután a muzulmán hatóság egy lezárt területre hívta imádkozni a híveket, akik később a rendőrökkel is összecsaptak. A hatóság vezetőjét egy hétre kitiltották a Templom-hegyről.

A Waqf vezetőjének, Abdelazeem Salhab sejknek a letartóztatása miatt felháborodásának adott hangot az őt kinevező, szomszédos Jordánia. A Petra hírügynökség szerint Jordánia iszlámügyekért felelős minisztere, Abdul Nasser Abul Basal az izraeli intézkedést „veszélyes és elfogadhatatlan eszkaláció” -nak nevezte.

Jordánia a hónap elején 11-ről 18 tagúra bővítette a Waqf-tanácsot és első alkalommal palesztin hatósági tisztviselők és vallási vezetők is bekerültek a testületbe, amely eddig a jordán monarchiához közeli személyekből állt.

A Waqf-tanács kibővítése erőszakot és feszültséget robbantott ki a szent helyszínen. Február 14-én találkozott először az új tanács a Templom-hegyen, az Aranykapu közelében. A találkozó után a tagok az Aranykapuhoz mentek imádkozni.

fotó: Andrew Shiva / Wikipedia

Az Aranykaput 2003-ban zárták le az izraeli hatóságok a területet kezelő csoport Hamászhoz köthető kapcsolata miatt, és zárva tartják a Waqf illegális építkezésének megakadályozása érdekében.

Az izraeli rendőrség erre behívatta a Waqftól Azzam al-Khatib al-Tamimi sejket kihallgatásra, de az idézést később visszavonták, valószínűleg jordán nyomásra.

Négy nappal később, hétfőn, a Waqf, valószínűleg válaszul a korábbi idézésre, híveket mozgósított a helyszínre, és tiltakozó imákat kezdeményezett a zárt kapuk előtt. Számos palesztin arab férfi ezután megrohamozta a kapukat, és behatolt a Templom-hegyre.

A rendőrség a helyszínre sietett, összecsapott a tüntetőkkel, öt palesztint tartóztattak le. Később lezárták az egész Templom-hegyet. A zárlat dühös reakciókat váltott ki Jordánia és a Palesztin Hatóság részéről.

A rendőrség azzal vádolta a Waqf-ot, hogy megpróbálja megváltoztatni a helyszínre érvényes „status quo” -t a zárt területnél való gyülekezéssel.

Rendbontásra számítva, az izraeli rendőrség csütörtök éjszaka letartóztatott 60 palesztint zavarkeltés gyanújával. Pénteken palesztin arab tüntetők ezrei rontottak be a jeruzsálemi Templom-hegyre az Aranykapun át.

כאן חדשות on Twitter: „מתיחות בהר הבית: תיעוד מתפללים שהצליחו לפרוץ אל מתחם שער הרחמים. הכניסה למקום נאסרה ב-2003 בטענה שהאגודה שפעלה בו קשורה לחמאס @SuleimanMas1 pic.twitter.com/mxOOQEHzcU / Twitter”

מתיחות בהר הבית: תיעוד מתפללים שהצליחו לפרוץ אל מתחם שער הרחמים. הכניסה למקום נאסרה ב-2003 בטענה שהאגודה שפעלה בו קשורה לחמאס @SuleimanMas1 pic.twitter.com/mxOOQEHzcU

Az „Allahu Akbar” -t skandáló tömeg az imák közben áramolt be az Al-Aksza-mecset zárt területére. Az izraeli rendőrség azt mondta, a tömeg ezt követően békésen feloszlott.

Jeruzsálem szent város a keresztények, zsidók és muzulmánok számára, és talán a legérzékenyebb kérdés az izraeli-palesztin konfliktusban.

Izrael az egész várost osztatlan fővárosának tekinti, míg a palesztinok – az Izrael által az 1967-es hatnapos háború idején elfoglalt majd az országhoz csatolt – Kelet-Jeruzsálemet akarják jövőbeli államuk fővárosának.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.