Rejtélyes, orosz állami repülőgép szállt le Izraelben

Egy orosz repülőgép szállt le Izraelben csütörtök délután, majd később, egyelőre tisztázatlan okokból visszautazott Moszkvába. A tisztviselők cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint orosz küldöttség érkezett a zsidó államba, hogy tárgyaljon a Hamász által fogva tartott két izraeli-orosz fogoly, Alekszandr Trufanov és Maxim Herkin szabadon bocsátásáról.

Az Izraelben leszállt Tu-214SR repülőgép a Putyin irányítása alá tartozó „Oroszország” különleges repülési egység része. Az orosz média arról számolt be, hogy a gép korábban, október 17-én landolt a Ben Gurion repülőtéren. A jelentések hozzátették, hogy a Hezbollah az orosz gép tartózkodása alatt néhány órára ideiglenesen leállította rakétatüzelését izraeli területre.

Mousa Abu Marzouk, a Hamász politikai irodájának helyettes vezetője éppen ezen napon Moszkvába látogatott, és Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel beszélt a szabadon bocsátásukról. Abu Marzouk azt mondta, hogy a két orosz állampolgár szabadon bocsátása kiemelt prioritást élvezne a terrorcsoporttal kötendő bármilyen jövőbeli megállapodás során.

Putyin egy hétvégi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Izrael tavaly terrortámadással nézett szembe, de a válaszlépése aránytalan volt, és nem lehet megbocsátani neki. „Nincs ember a Földön, akinek ne vérezne a szíve, amikor látja, mi történik a Gázai övezetben” – mondta Putyin.

Felvetette, hogy a háborút egy palesztin állam létrehozásával lehetne megoldani, hozzátéve, hogy Oroszország „szoros kapcsolatban áll Iránnal”.

Hangsúlyozta továbbá Oroszország azon szándékát, hogy Teherán Izraellel fennálló konfliktusát kompromisszumok alapján oldja meg.

„Oroszország már hetek óta próbál közvetíteni Irán és Izrael között” – mondta Alex Tenzer társadalmi aktivista. „Ez nyilvánvaló Putyin szavaiból és az orosz Bogdanov és Izrael oroszországi nagykövete közötti találkozókból. Oroszország igyekszik megőrizni közel-keleti érdekeit, amelyek folyamatosan romlanak, ahogy Irán veszít hatalmából”.

Trump: Az amerikai választások „Izrael történelmének legfontosabb napja”

„Nem fogom hagyni, hogy a zsidó államot pusztulással fenyegessék. Nem fogom megengedni a zsidó nép újabb holokausztját.”