Sarkozy külügyminisztere szerint „Franciaország mindig is antiszemita volt”

„Hogyan is lehetne nem antiszemita, amikor látja az izraeli hadsereg által okozott károkat? Nézzék meg Gázát, ez a gyilkosságok és katasztrófák terepe. Családok szakadnak szét” – jelentette ki vasárnap Bernard Kouchner volt francia külügyminiszter.

Kouchner a párizsi zsidó rádióállomásnak, a Radio J-nek adott interjúban beszélt erről (Kouchner 1939-ben született Avignonban, zsidó apától és protestáns anyától. Apai nagyszülei orosz származású zsidók voltak, akik Franciaországba emigráltak és később Auschwitzban haltak meg).

Hozzátette: „Természetesen voltak Hamász-támadások október 7-én. És Isten tudja, hogy ez felháborított engem. De hogy 40 ezer halottal álljunk bosszút, ha a szám igaz”, mondta a volt külügyér, mielőtt az újságíró, Frédéric Haziza félbeszakította.

„Azt mondja, hogy a Gázában történtek mellett normális dolog antiszemitának lenni?” – kérdezte tőle Haziza.

„Nem normális, de a reakció lehet az”

– válaszolta Kouchner, aki 2007 és 2010 között Nicolas Sarkozy elnök alatt volt külügyminiszter.

Az antiszemitizmus a bolondok tudománya. Ez egy nagyon mélyen gyökerező gonoszság. 

Franciaország mindig is antiszemita volt” 

– tette hozzá.

Kritizálva Izrael „aránytalan háborúját” Gázában, Kouchner azt mondta, hogy egykori humanitárius orvosként (ő volt az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) társalapítója, majd a Világ Orvosai (Médecins du Monde) alapítója nem tudott nem felháborodni. „Rengeteg embert lemészároltak. Ez egy gyilkos reakció. Nem vagyok elégedett ezzel” – mondta. „Az életemet azzal töltöttem, hogy az emberekkel törődtem.”

Izrael nem hagyja magát: a bíróság előtt támadja meg a francia elnök döntését

Jeruzsálem „jogi és diplomáciai intézkedéseket” indít Emmanuel Macron francia elnök ellen – jelentette be az izraeli külügyminiszter.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, október elején Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilvánosan megdorgálta Emmanuel Macron francia elnököt, amiért részleges fegyverembargóra szólított fel Izraellel szemben.

„Van egy üzenetem Macron elnöknek. Ma Izrael hét fronton védekezik a civilizáció ellenségei ellen” – mondta Netanjahu. „Minden civilizált országnak határozottan Izrael mellett kellene állnia. Mégis Macron elnök és néhány más nyugati vezető most fegyverembargót követel Izrael ellen. Szégyelljék magukat” – tette hozzá: „Micsoda szégyen”.

Netanjahu szerint Izrael „győzni fog a támogatásukkal vagy anélkül, de a szégyenük még sokáig tart majd a háború megnyerése után is”.

A dorgálás része az Izrael és Franciaország közötti kapcsolatok megromlásának. A centrista Macront a baloldal hevesen támadja országa Izraelhez fűződő viszonya és kormányának az Izrael-ellenes zavargások korlátozására tett kísérletei miatt.

Macron a France Inter rádióállomásnak október 5-én sugárzott interjújában szankciókat sürgetett Izrael ellen: „Úgy gondolom, hogy ma az a prioritás, hogy visszatérjünk a politikai megoldáshoz, hogy ne szállítsunk több fegyvert a gázai harcokhoz. Franciaország nem szállít semmit” – mondta.

A Hamász izraeli inváziója után 2023 utolsó negyedévében 1000%-kal ugrott meg az antiszemita cselekmények száma Franciaországban. A francia belügyminisztérium adatai szerint 2024 eleje óta majdnem megháromszorozódtak, az első félévben „887 cselekményt” regisztráltak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Olyan barátokkal, mint Franciaország, Izraelnek nincs is szüksége ellenségekre

Benjamin Netanjahu újra visszavágott az Izraelt leckéztetni próbáló francia elnöknek. Mutatjuk az ügy részleteit!