Cfáti főrabbi: Szimchát Tóra ünnepén örülni fogunk, nem szomorkodni!

Smuel Élijáhu rabbi kijelentette: „Szimchát Tóra ünnepén örülni fogunk, nem szomorkodni”, írja az Arutz7.

Cfát főrabbija más rabbikkal együtt vett részt egy vallásos fiatalok számára rendezett összejövetelen, ahol válaszolt a résztvevők kérdéseire. Amikor azt kérdezték tőle, hogy a tragédiák árnyékában örvendezhetünk-e (a hagyománynak megfelelően) az őszi ünnepek során, a rabbi így felelt:

„Az ünnepeken minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy erőt adjunk másoknak”.

„Háborúban állunk” – kezdte szavait Élijáhu rabbi. „A háború jelentős, sőt, talán legfontosabb része az emberek lelki állapota. Ha a lelkesedésük megtörik – a rendszer összeomlik. Ezt látjuk, amikor a libanoniak lelkesedése megtörik – nem támadnak, bár vannak olyan rakétáik, melyekkel árthatnak Izraelnek. Ez volt a helyzet a szimchát tórai vitánk során és a belső konfliktusok okán – elbuktunk, pedig erős hadseregünk volt.”

Szukkát épített a Chábád a USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozón

A lépést Yehoshua Rubin tábori rabbi kezdeményezte, aki egyben a Chábád képviselője is.

A fent idézett kérdésre, mely az ünnepeken való örvendezésre vonatkozott, a rabbi így felelt:

„Az a feladatunk, hogy a lehető legtöbbet tegyük az emberek lelkesítése érdekében. Az ünnepeken minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy erőt adjunk másoknak. Hogy megerősítsük őket. Szimchát Tóra ünnepén örvendezni fogunk, nem szomorkodni”

– jelentette ki, majd így folytatta: „Mózes ötödik könyvében olvassuk, hogy csata előtt egy kohén (pap) lelkesítette a katonákat. Ma mindnyájunknak úgy kell beszélnie és cselekednie, mint a papnak: lelkesítő szavakat és tetteket kell felmutatnunk.”

Zárásként a rabbi az örvendezés híres példáját idézte a hallgatóság emlékezetébe: „Emlékeznünk kell rabbi Akivára, aki rókákat látott a Templom-hegyen, ahogy kijöttek a romok közül, éppen onnan, ahol egykor a Szentek Szentje, a Templom legbelső része állt. Kétségtelen, hogy ő is látott pusztulást, foglyokat, gyilkosságot és kínzást. Rabbi Akiva azonban tudta, hogy a sírás katasztrófához vezethet Izrael népe számára. Így [könnyek helyett] azt választotta, hogy meglátja a jövőben a jót, és ezért nevetett. És a bölcsek elismerték, hogy igaza volt, és hogy így lehet újjáépíteni a nemzetet.

Igaza volt, és nekünk követnünk kell az útját.”

Ez a cikk a Zsido.com oldalán jelent meg először.

Elképesztő videó: Hamász-párti demonstráción rakott tfilint egy tüntető

Lubavicsi fiatalok egy terrorpárti tüntetésen rakattak tfilint egy Izrael-ellenes, baloldali zsidó aktivistával.