Hitler kedvenc hegyén zuhant a mélybe egy német neonáci csoport vezetője

Egy ismert német neonáci közel 61 métert zuhant, miközben a Sasfészeknél túrázott. Azonnal életét vesztette.

A 37 éves Andreas Münzhuber, a Harmadik Út nevű neonáci csoport bajorországi frakciójának egyik vezetője szeptember 29-én épp az Untersberg hegyet mászta meg, amikor megbotlott egy gyökérben, és 61 méter mélyre, a sziklás terepen a halálba zuhant – jelentették német hírügynökségek – írja a New York Post.

A mentőcsapatok a zuhanás után a helyszínre siettek, de a szélsőjobboldali aktivista azonnal életét vesztette – jelentette a Merkur. 

Az Untersberg – egy közel 460 méter magas németországi csúcs – Hitler kedvenc kilátóhelyének számított, a náci diktátor itt építette fel hírhedt Sasfészek névre keresztelt nyaralóját.

Különböző szélsőjobboldali csoportok a Telegramon és a Facebookon most adományokat gyűjtenek, hogy emlékművet állítsanak a zuhanás helyszínén, és anyagilag támogassák bajtársuk feleségét és gyermekét – írják német lapok. 

„Halála mindannyiunkat súlyosan érint”

– áll az adománygyűjtő oldalon. 

Péntek délutánig a csoport több mint 7000 dollárt gyűjtött össze az emlékműre, egy másik adományozási kezdeményezés pedig a beszámolók szerint több mint 13 ezer dollárt hozott össze.

SS-dalt énekeltek az Osztrák Szabadságpárt politikusának temetésén

A „Wenn alle untreu werden” című dalt a nemzetiszocializmus idején az SS „hűségdalaként” használták.