Radikális iszlamisták Németországban követelnek kalifátust

Többezer radikális iszlamista gyűlt össze szombaton a németországi Hamburgban, hogy kalifátust és a saría törvények bevezetését követelje – jelentették német híroldalak. A gyűlésről készült felvételeken hallható volt, hogy a tömeg többek között Allahu Akhbar-t skandál.

A tüntetést a Muszlim Interaktiv nevű csoport szervezte, amelyet a német biztonsági és hírszerzési szervek a Hizb ur-Tahrir nevű, 2003-ban betiltott, zsidók meggyilkolását szorgalmazó szervezethez tartozónak tartanak és a hamburgi alkotmányvédelmi hivatal szélsőségesnek minősített – írja a Tagesspiegel.

A 2020-ban alapított csoportot Joe Adade Boateng, más néven Raheem Boateng vezeti, aki felszólalt a tüntetésen. Hamburg nemrég megtiltotta Boatengnek, hogy az iszlamizmushoz való kötődése miatt tanárként dolgozzon – írja a BILD.

A csoport Instagramján az eseményről szóló bejegyzésben cinikusan azt írták:

„A gyarmati rend, amelyet csak egy helyesen irányított kalifátus győzhet le – egy kalifátus, amely ismét lehetővé teszi, hogy zsidók, keresztények és muszlimok békésen éljenek együtt”.

A csoport az X-en is közzétette „Izrael Top 5 hazugsága a népirtásról” című bejegyzését, amelyben azt állítják, hogy Izrael állítása, miszerint önvédelemből cselekszik, és a Szentföldre vonatkozó történelmi igényei hamisak.

A Muslim Interaktiv azt állította, hogy a tüntetésen mintegy ötezer ember vett részt.

Muslim Interaktiv on X (formerly Twitter): „Über 5000 Teilnehmer!In der Einheit liegt unsere Stärke!#KalifatImNahenOsten🕋🩸 pic.twitter.com/vGeRuPJJcU / X”

Über 5000 Teilnehmer!In der Einheit liegt unsere Stärke!#KalifatImNahenOsten🕋🩸 pic.twitter.com/vGeRuPJJcU

A szervezet az elmúlt évben aktívan tevékenykedett Németországban, számos gyűlést szervezett, különösen Izrael Hamász palesztin terrorcsoport elleni háborúja elleni tiltakozásul.

Frank Schnabel hamburgi rendőrfőnök áprilisban azt mondta a ZDF-nek, hogy nem lát jogalapot a szervezet betiltására. Hasonlóképpen nyilatkozott Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter is, aki azt mondta, hogy

a kalifátusra való felhívásuk „politikailag abszurd”, de nem büntethető.

Visegrád 24 on X (formerly Twitter): „BREAKING:Thousands of Islamists gathered tonight in Hamburg to demand the introduction of Sharia law in Germany🇩🇪 pic.twitter.com/GyGy9faakI / X”

BREAKING:Thousands of Islamists gathered tonight in Hamburg to demand the introduction of Sharia law in Germany🇩🇪 pic.twitter.com/GyGy9faakI

Christoph de Vries, a hamburgi CDU Bundestag képviselője azonban a betiltásukra szólított fel, mondván, hogy „iszlamista, Izrael-ellenes csoportról” van szó.

A Hizb ur-Tahri, a feltételezett társszervezet egy nemzetközi pániszlamista és iszlám fundamentalista politikai szervezet, amelynek célja az iszlám kalifátus visszaállítása és a saría globális bevezetése.

A szervezet a jelentős részben palesztinok lakta Kelet-Jeruzsálemben alakult, és korábban már betiltották Németországban, az Egyesült Királyságban és Libanon, Jemen és az Egyesült Arab Emírségek kivételével valamennyi arab országban, sőt, Nagy-Britannia mint terrorista szervezetet tartja nyilván.

31 embert sebesített meg egy machetével felfegyverzett gyújtogató Németországban

Egy 41 éves, palesztin zászlót és keffiyeh mintájú fejpántot viselő szír férfi lehet az elkövető.