Jó hír: Nem az terroristáknak munkát adó ENSZ szervezet kapta a Nobel-békedíjat

A Nihon Hidankyo, más néven Hibakusha, egy alulról szerveződő japán szervezetet nyilvánították a 2024-es Nobel-békedíj nyertesének, miután az UNRWA jelölése komoly kritikával szembesült a Hamasz palesztin terrorszervezettel való kapcsolatai miatt.

„A Hibakusha azért kapja a békedíjat, mert erőfeszítéseket tett a nukleáris fegyverektől mentes világ megvalósítása érdekében, és mert tanúvallomásokkal bizonyította, hogy soha többé nem szabad nukleáris fegyvereket használni”

– közölte a norvég Nobel-bizottság a győztesről szóló közleményében.

„A Hibakusha segít nekünk leírni a leírhatatlant, elgondolni az elképzelhetetlent, és valahogy felfogni a nukleáris fegyverek okozta fájdalmat és szenvedést”

– fogalmazott a bizottság.

A Nihon Hidankyo tagjai között vannak olyanok, akik tanúi voltak a második világháborúban használt egyetlen két nukleáris fegyvernek, a Hirosima és Nagaszaki városára ledobott atombombáknak, és akik a nukleáris fegyverektől mentes világ szószólóivá váltak.

Joergen Watne Frydnes, a norvég Nobel-bizottság elnöke arra figyelmeztetett, hogy a nemzeteknek még csak nem is szabadna fontolóra venniük az atomfegyverek használatát.

„A mai nukleáris fegyverek sokkal nagyobb pusztító erővel rendelkeznek. Milliókat ölhetnek meg, és katasztrofális hatással lennének az éghajlatra”

– mondta Frydnes.

„Egy nukleáris háború elpusztíthatná civilizációnkat”.

Zsidó szervezetek, az október 7-i mészárlás túlélői, valamint a mészárlás áldozatainak és a mészárlás során Gázába elrabolt túszok családjai aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az UNRWA-t, az 1948-as izraeli függetlenségi háború arab menekültjeinek és kitelepítettjeinek leszármazottait segítő ENSZ-szervezetet jelölték Nobel-békedíjra.

Az UNRWA-ról bebizonyosodott, hogy kiterjedt kapcsolatban áll a Hamász terrorszervezettel, mivel számos Hamász-terroristát alkalmazott, köztük olyanokat is, akik részt vettek az október 7-i mészárlásban.

Az UNRWA iskoláiban is sokan tanultak azok közül, akik később a Hamász terroristáivá váltak, és a tantervükben a zsidók gyűlöletét, valamint a mártíromság és az erőszak dicsőítését tanítják.

Az UNRWA Nobel-békedíjra való jelölését elítélő Im Tirzu petíció 12 000 aláírást gyűjtött össze.

Ma, amikor többek közt Irán atomprogramja miatt jelentősen megnőtt az atomfenyegetettség, különösen fontos jelzés a japán szervezet Nobel-békedíja.

Úgysem találja ki kiket jelöltek Nobel-békedíjra

A nap viccéért kattintson cikkünkre!