A holokauszt áldozataira emlékező botlatóköveket loptak el október 7-én

Egy német városban a holokauszt áldozatainak emléket állító tíz kő eltűnését fedezték fel hétfőn, a Hamász Izrael elleni október 7-i támadásainak egyéves évfordulóján.

A kelet-németországi Zeitz város lakói arra ébredtek, hogy a város összes „botlatókőjét”, amelyeket németül „Stolpersteine”-nek neveznek, ellopták. A sárgaréz emléktáblákat a macskakövek közé helyezték azon házak elé, ahol zsidók éltek, mielőtt a nácik deportálták és megölték őket.

A Zeitzban elhelyezettekhez hasonló botlatókövek Európa-szerte emléket állítanak a nácik által üldözött zsidóknak és másoknak, felsorolva nevüket, születési idejüket és a sorsukról – többek között letartóztatásukról, koncentrációs táborokba való deportálásukról és halálukról – tudott információkat.

A Zeitzból ellopott köveket az alig több mint 30 ezer lakosú város különböző pontjain helyezték el.

Zeitz városa és a Stolpersteine for Zeitz kezdeményezés adománygyűjtő kampányt szervezett a botlatókövek pótlására, és október 19-re egy emlékmenetet tervezett, amely az ellopott kövek összes helyszínén áthalad.

Az izraeli túszok pólóját viselő házaspárt támadtak meg Németországban

A muszlim támadó megpróbálta erőszakkal levetetni a feleség pólóját, majd kiütötte a férj egyik fogát.

Zeitz tisztviselői elborzadva reagáltak az eltűnt kövekre. Götz Ulrich, a megye kormányzója kedden az X-en közzétett nyilatkozatában „megbocsáthatatlannak” nevezte a bűncselekményt. 

„Aki ezt tette, az a Holokausztot is ki akarja törölni az emlékezetkultúránkból” 

– írta.

Kathrin Weber Zeitz polgármestere azt mondta, hogy a vandalizmus időpontját figyelembe véve egyértelműen „politikai indíttatásúnak” tartja, és „a demokráciánk elleni támadásnak” nevezte.

Sebastian Striegel zöldpárti tartományi parlamenti képviselő szintén képeket tett közzé azokról a helyekről, ahol a botlatóköveket kitépték a földből. A Zeitzi Szövetség a sokszínűségért és a demokráciáért és a Stolpersteine for Zeitz kezdeményezéssel együttműködve Striegel közölte, hogy 1000 eurós jutalmat ajánl fel az elkövetők letartóztatásához és a kövek visszaszolgáltatásához vezető információkért.

A szövetségi rendőrség átvette a nyomozást a felelősök felkutatására.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hivatalosan is betiltották Németországban a palesztinok közkedvelt rigmusát

Döntött a düsseldorfi közigazgatási bíróság.

Arabok köpdöstek le és vertek meg egy zsidó házaspárt Berlinben

Az Izrael-ellenes tömeg vérszemet kapott a feleség Dávid-csillagos nyaklánca láttán.