Szinvár még életben van, de maga sem hiszi, hogy túléli a háborút

Jahja Szinvár, a Hamász vezetője több hétig tartó hallgatás után állítólag újra felvette a kapcsolatot a katari közvetítőkkel.

Szinvár azért szakította meg a kapcsolatot, mert úgy vélte, hogy Izrael nem érdekelt a megegyezésben – mondták meg nem nevezett, a tárgyalásokról tudó források az izraeli 12-es csatornának.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a Walla hírportálnak azt mondta, nem úgy tűnik, hogy Szinvár bármilyen módon enyhített volna álláspontján a túsz- és tűzszüneti megállapodással kapcsolatban. A Hamász az izraeli hadsereg teljes kivonulását követeli a Gázai övezetből és a háború végleges befejezését, míg Izrael elutasított minden olyan megállapodást, amely lehetővé tenné a terrorcsoport számára, hogy megtartsa az ellenőrzést az övezet felett és újjáépítse katonai erejét.

A 12-es csatorna vasárnap arról számolt be, hogy katari tisztviselők közölték a túszok családjaival, hogy Izraelnek a terrorcsoport vezetőivel szembeni „likvidálási-politikája” „összeegyeztethetetlen” a megállapodás létrejöttével.

A The New York Times szombaton arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben megerősödött Szinvárban azon régóta hangoztatott véleménye, hogy nem fogja túlélni a gázai háborút, és úgy véli, hogy csak egy regionális háború kényszerítené Izraelt arra, hogy csökkentse a gázai hadműveleteket.

Itt az új terv: Izrael megkímélné Szinvár életét a túszokért cserébe

Egy titkos alternatív terv látott napvilágot a túszmegállapodásra vonatkozóan.

Szinvár egykori Sin Bét kihallgatója hétfőn azt mondta a Daily Mailnek, hogy a Hamász-vezető 25 kilogramm dinamitot cipelt azon a felvételen, amelyen az október 7-i mészárlás után néhány nappal egy alagútban sétál.

Az IDF által februárban közzétett felvételen Szinvár egy gázai alagútban sétál több családtagjával, és ez volt az első és egyetlen nyilvánosságra hozott képkocka a terrorista vezetőjéről az október 7-i események után.

Kobi Michael azt is állította, hogy Szinvár „legalább 20 tússzal” vette körül magát.

„Néhányszor már volt lehetőségünk megölni őt, de ha megtennénk, akkor megölné az összes túszt maga körül” – mondta, és azt jósolta, hogy Szinvár soha nem fogja megadni magát, és arról »álmodik«, hogy a Hamász vezetője és Gáza ura marad.

„Már most a következő mészárláson gondolkodik. Ezt az embert meg kell ölni” 

– mondta Michael.

A Hamász által október 7-én elrabolt 251 túsz közül 97 még mindig Gázában van, köztük legalább 34-en már nincsenek életben.

Izrael az utolsó pillanatban fújta le Jahja Szinvár kiiktatását

Exkluzív riportot közölt a Hamász terrorvezére elleni likvidálási kísérletről az egyik izraeli hírcsatorna.

Washington is bedobta törölközőt: Nincs remény a gázai tűzszünetre

Amerikai tisztviselők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a közelgő elnökválasztás előtt megállapodás születik Izrael és a Hamász között.