Netanjahu Macronnak: Szégyelljék magukat!

Keményen visszaszólt a francia elnöknek az izraeli miniszterelnök, miután Emannuel Macron a zsidó államnak történő fegyvereladások leállítását jelentette be.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton sürgette, hogy állítsák le az Izraelnek szánt, a Hamász elleni gázai háborúban felhasználható fegyverek szállítását.

„Úgy gondolom, hogy ma az a prioritás, hogy visszatérjünk a politikai megoldáshoz, hogy leállítsuk a gázai harcokhoz szükséges fegyverszállításokat” – mondta Macron a France Inter televíziónak, és hozzátette: „Franciaország nem fog semmit szállítani”.

Macron megismételte aggodalmát a gázai konfliktus miatt, amely a tűzszünetre való többszöri felszólítás ellenére is folytatódik.

„Úgy gondolom, hogy nem hallgattak meg minket” – mondta. „Szerintem ez hiba, többek között Izrael biztonsága szempontjából is” – mondta, hozzátéve, hogy a konfliktus „gyűlölethez” vezet.

Macron azt is mondta, hogy a libanoni eszkaláció elkerülése „prioritás”, és azt állította, hogy „Libanon nem válhat egy új Gázává”.

Macronnak szombat este válaszolva Netanjahu „szégyennek” nevezte a megjegyzéseit.

„Izrael hét fronton védekezik a civilizáció ellenségeivel szemben” – mondta egy videonyilatkozatban, Gázára, Libanonra, Ciszjordániára, Jemenre, Szíriára, Irakra és Iránra utalva.

„Miközben Izrael harcol a barbárság Irán által vezetett erői ellen, minden civilizált országnak határozottan Izrael mellett kellene állnia”.

„Mégis Macron elnök és más nyugati vezetők most fegyverembargót követelnek Izrael ellen” – folytatta.

„Szégyelljék magukat!”

Netanjahu megkérdezte, hogy Irán fegyverembargót rendel-e el a megbízottjai ellen. „Természetesen nem” – mondta. „Ez a terror tengelye együtt áll”.

„De azok az országok, amelyek állítólag ellenzik ezt a terrortengelyt, fegyverembargót követelnek Izraellel szemben” – folytatta Netanjahu. „Micsoda szégyen!”

Netanjahu megígérte, hogy

Izrael győzni fog „a támogatásukkal vagy anélkül. De szégyen még sokáig rájuk ég a háború megnyerése után is”.

Netanjahu dühös kijelentésére reagálva az Élysée hangsúlyozta, hogy Macron „támogatja Izrael biztonságát és demonstrálja azt”.

Macron hivatala megjegyezte, hogy Franciaország mozgósította a hadseregét az e heti iráni rakétatámadás után, ahogyan egy másik, áprilisi támadás után is tette.

A közlemény szerint Macron „személyesen közölte az iráni elnökkel Franciaország elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett”. Megismételte, hogy Franciaország nem fogja megengedni Iránnak vagy bármelyik megbízottjának, hogy megtámadja Izraelt, és mindig velünk találja szemben magát, ha erőszakhoz folyamodik”.

Ugyanakkor Macron úgy véli, hogy „el kell kerülni a feszültségek eszkalálódását a térségben”, beleértve az azonnali gázai tűzszünetet is.

„Ebben az összefüggésben az elnök a gázai felhasználásra szánt fegyverexport beszüntetésére szólít fel” – folytatta Macron hivatala. „Vissza kell térni a diplomáciai megoldásokhoz”.

Respekt: Izrael-barát konferenciát tartottak Magyarországon

„Izrael támogatása befektetés a saját biztonságunkba” – jelentette ki Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter az Alapjogokért Központ által szervezett konferencián.