Oroszország, Törökország, a Hamász bírálja Izraelt Naszrallah likvidálásáért

Izrael ellenfelei, valamint a Hezbollah és Irán szövetségesei szombaton elítélték Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér meggyilkolását, miután a libanoni terrorcsoport megerősítette, hogy a terrorvezér egy nappal korábban egy Bejrút déli részén végrehajtott izraeli csapás következtében meghalt. Izrael akciója miatt felháborodását fejezte ki többek között a Hamász, Törökország, Oroszország, a jemeni hutik és Irak is.

A Hamász palesztin terrorszervezet nyilatkozatában úgy fogalmazott:

„A leghatározottabban elítéljük ezt a barbár cionista agressziót és a lakóépületek célba vételét… és gyáva terrorcselekménynek tartjuk”.

A jemeni hútik szerint Naszrallah megölése megerősíti őket abban az elhatározásukban, hogy szembeszálljanak „az izraeli ellenséggel”.

„Hasszán Naszrallah… mártírhalála növelni fogja az áldozatvállalás lángját, a lelkesedés hevét, az elszántság erejét” – áll az Irán által támogatott csoport vezetői tanácsának közleményében, amelyben megfogadták, hogy elérik „a győzelmet és az izraeli ellenség megsemmisítését”.

A Hezbollah mellett a hútik is következetesen Izraelt vették célba az elmúlt évben, ami a szervezetek szerint a Hamásszal való szolidaritásuk megnyilvánulása volt a Gázában Izrael ellen folyó háború közepette.

Míg a Hezbollah október 8. óta szinte naponta indított rakéta- és dróntámadásokat Izrael ellen, addig a hútik Izraelhez kötődő hajókat vettek célba a Vörös-tengeren, és rakétákat lőttek ki Izraelre, amelyek többsége Eilatot célozta, de volt olyan is, amely Tel-Avivra irányult, köztük egy pénteken és egy másik szombaton kilőtt rakéta.

Irán, amely a Hamász, a Hezbollah és a hútik fő támogatója közölte, hogy Naszrallah mellett megöltek egy prominens iszlám rezsimbeli Forradalmi Gárda-tisztviselőt is.

Az ország legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah szombaton elítélte az általa „mészárlásnak” nevezett libanoni akciót, és felszólította a muszlimokat, hogy

„álljanak ki Libanon népe és a büszke Hezbollah mellett, bármilyen eszközzel, és segítsék őket Izrael gonosz rendszerével való szembeszállásban”.

Oroszország is bírálta Izraelt Naszrallah megölése miatt, az ország külügyminisztériumának közleménye szerint „határozottan elítéli az Izrael által végrehajtott legújabb politikai gyilkosságot”, és

„ismételten nyomatékosan felszólítja Izraelt, hogy azonnal hagyjon fel a katonai akcióval”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Izrael „népirtást” követ el Libanonban, megismételve ezzel azt a vádat, amelyet a gázai háború október 7-i kitörése óta rendszeresen megfogalmaz a zsidó állammal szemben.

„Libanon és a libanoni nép az Izrael által október 7. óta folytatott népirtás, megszállás és invázió politikájának legújabb célpontja”

– írta Erdogan az X-en, anélkül, hogy közvetlenül Naszrallah halálára utalt volna.

„Egyetlen lelkiismeretes ember sem fogadhat el, mentegethet vagy igazolhat egy ilyen mészárlást” – tette hozzá, és felszólította az olyan szervezeteket, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy vessenek véget Izrael „esztelen kísérletének, hogy kiterjesszék a konfliktust az egész régióra”.

Mohammed Sia al-Szudani iraki miniszterelnök szintén „bűncselekményként” ítélte el Naszrallah meggyilkolását.

A Hezbollah dél-bejrúti erődje elleni pénteki támadás, amely végzett az Irán által támogatott csoport vezetőjével, „szégyenletes támadás” és „bűncselekmény, amely azt mutatja, hogy a cionista entitás átlépett minden vörös vonalat” – mondta Szudani egy nyilatkozatban, és

Naszrallahot „az igazak útján járó mártírnak” nevezte.

Amióta Izrael hétfőn fokozta a Hezbollah terrorcsoport elleni légicsapásait, az ország egészségügyi minisztériuma szerint több mint 630 ember halt meg Libanonban, és több mint kétezren megsebesültek. Izrael szerint a halottak között sok Hezbollah-terrorista is van.

Naszrallah nincs többé: Izrael likvidálta a Hezbollah vezetőjét

Az IDF rendkívüli közleményt adott ki Hasszan Naszrallahról.