Újabb Hezbollah vezetőt sikerült likvidálni

Egy izraeli precíziós légitámadás végzett a Hezbollah egyik magas rangú vezetőjével Bejrút déli külvárosaira mért csapás során csütörtök délután – közölte az IDF, miközben a tűzszünet biztosítására tett nemzetközi kísérletek meghiúsulni látszanak.

A Hezbollah fellegvárában, Dahijehben végrehajtott csapás célpontja a Hezbollah légi erőinek vezetője, Mohammed Szrur volt, aki a terrorcsoport drónflottájáért, cirkálórakétákért és a légvédelemért volt felelős.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint a támadásban két ember halt meg. A Hezbollah péntek kora reggel kiadott közleményében megerősítette Szrur halálát.

A hadsereg szerint Szrur számos és különböző Izrael elleni légitámadást irányított és vezetett.

Az elmúlt években az IDF szerint ő vezette a Hezbollah dróngyártását, és olyan helyszíneket hozott létre Libanonban, ahol a terrorcsoport robbanószerkezettel ellátott pilóta nélküli repülőket, ún. UAV-kat épített, amelyek közül sokat Bejrútban polgári épületekben vagy azok alatt helyeztek el.

Szrur az 1980-as években csatlakozott a Hezbollahhoz, és különböző pozíciókat töltött be, többek között a terrorcsoport légvédelmében, a Radwan Erők Aziz egységében, valamint a Hezbollah jemeni attaséjaként, ahol a hadsereg szerint segített felépíteni a hútik légierejét.

A támadás legalább a negyedik alkalom volt, hogy Izrael az elmúlt napokban a csoport legfelsőbb parancsnokait vette célba, beleértve a keddi csapást Ibrahim Qubaiszi, szintén rakétákért felelős vezető, valamint a pénteki támadást Ibrahim Aqil, a Hezbollah katonai műveleteinek vezetője ellen. Mindkét terroristát sikerült likvidálni.

GeoInsider on X (formerly Twitter): „More documentation from the area of the attack in Beirut, Lebanon. https://t.co/tIUXWFkjnG pic.twitter.com/SGGnb6QB1b / X”

More documentation from the area of the attack in Beirut, Lebanon. https://t.co/tIUXWFkjnG pic.twitter.com/SGGnb6QB1b

Csütörtökön Izrael közölte, hogy harci repülőgépei a nap folyamán 220 Hezbollah-állást vettek célba Dél-Libanonban és a Bekaa-völgyben, a Hezbollah pedig egy napon több, mint 175 rakétát lőtt ki észak-izraeli városokra.

Lakásokba rejtette a Hezbollah a rakétakilövő állásokat

Civilek közé rejtik a rakétákat is.