Tel Avivot vette célba a Hezbollah

A Hezbollah először lőtt rakétát Tel-Avivra, a városszerte megszólaltak a szirénák szerda kora reggel — jelenti a helyi média.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy egy Libanonból indított föld-föld rakéta Izrael központját vette célba, de a Dávid parittyája légvédelmi rendszer elfogta és hatástalanította azt.

Az IDF által „a kör gyors bezárásának” nevezett módon a légierő észlelte a rakétaindítót, ahonnan a Hezbollah indította a rakétát, és ezt követően megtámadta azt. Az indítóállás a libanoni Nafakhijeben volt.

A Hezbollah szerdán hivatalos táviratában vállalta a felelősséget a kilövésért, közölve, hogy egy „Qadr 1” iráni gyártású ballisztikus rakétát indított a Moszad tel-avivi központjára.

A Hezbollah szerint ez a főhadiszállás volt felelős a vezetőik elleni merénylet, valamint a múlt heti személyhívó- és kommunikációs támadás megtervezéséért és megrendezéséért.

Az IDF által biztosított jelenlegi védelmi irányelveken nem változtatnak, és az iskolák is nyitva maradnak Izrael központi részén. Tel-Aviv-Jaffo önkormányzata megerősítette, hogy minden a megszokott rendben zajlik, de kapcsolatban állnak a biztonsági szolgálatokkal, és szükség szerint tájékoztatni fogják őket.

Az arab média, köztük az Al-Hadath szaúdi csatorna arról számolt be, hogy a rakéta célpontja a Tel-Avivtól északra fekvő Glilotban lévő IDF hírszerzési bázis volt.

A Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren a szirénázást követő kezdeti késésekről szóló jelentések ellenére a repülőtér közlése szerint minden a tervek szerint működik, beleértve az induló és leszálló járatokat is. Olyan nagy forgalmú légitársaságok, mint a Wizz Air és a görög Aegean Airlines a héten törölték járataikat.

A KAN közszolgálati hírcsatorna idézte Ilan Biton dandártábornokot, Izrael légvédelmi részlegének korábbi vezetőjét, aki szerint „A nagy hatótávolságú rakéták elleni védelmi rendszerek jól befogják az ellenséges rakétákat.

A rendszer azonban, akár milyen fejlett, nem biztosít áttörhetetlen védelmet, ezért észben kell tartani, hogy a Libanonból nem elfogott rakéták aránya magasabb lesz, ezért a megfelelő védekezés létfontosságú”.

Nincs megállás: Izrael likvidálta a Hezbollah rakétaerőinek parancsnokát

Az izraeli légierő kedden délután újabb precíziós csapást hajtott végre a libanoni terrorszervezet bejrúti fellegvárában.