Izrael visszavág, régóta esedékes ellencsapást mér a Hezbollahra

A Hezbollah libanoni siíta terrorszervezetet célzó széles körű izraeli légicsapásokban Dél-Libanonban legalább négyszáz ember meghalt hétfőn, és több mint ezerhatszázan megsebesültek – közölte Bejrút, miközben Izrael arra figyelmeztetett, hogy a csoport elleni csapásokat kiterjeszti, és a libanoni civileket figyelmeztették, hogy meneküljenek el azokról a területekről, ahol az Irán által támogatott terrorcsoport fegyvereket rejteget.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a légierő olyan házakat vesz célba, ahol a Hezbollah „rakétákat és drónokat” helyezett el, és ismételten felszólította a libanoni Bekaa-völgyben élő civileket, hogy meneküljenek el azokból az otthonokból, ahol ilyen fegyvereket tárolnak. Azt mondta, hogy a halottak közül sokan a Hezbollah tagjai voltak.

Mindeközben számos izraeli is óvóhelyekbe kényszerült, amikor a Hezbollah csak hétfőn több mint 200 rakétával bombázta Izraelt, szirénákat működésbe hozva Észak-Izraelben, az öböl menti metropolisz, Haifa közelében, egészen Tel-Aviv külső kerületéig. A Hezbollah rakétának többségét az izraeli légvédelem hatástalanította, nagyobb károk nem keletkeztek .

A Libanonból érkező rakétazápor az eddig egyik legnagyobb mértékű volt, igaz, már előző nap is mintegy 150, Iránban készült rakétát lőtt ki a Hezbollah a zsidó államra.

Libanonban a közösségi médiában megosztott videókon látszott, hogy tömegek menekülnek a nagyobb városokból, és a hatóságok iskolákat nyitottak meg, hogy több ezer újonnan kitelepítettnek menedéket adjanak.

Guy Elster on X (formerly Twitter): „#BREAKING Israel continues to pound Hezbollah targets while thousands flee southern Lebanon to its northern parts pic.twitter.com/s06SAra0EY / X”

BREAKING Israel continues to pound Hezbollah targets while thousands flee southern Lebanon to its northern parts pic.twitter.com/s06SAra0EY

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a tel-avivi katonai főhadiszállás földalatti parancsnoki szobájából beszélve kijelentette, hogy Izrael megváltoztatja az erőviszonyokat a Hezbollahhal szemben, jelezve, hogy Izrael nem fog többé védekező szerepet játszani a hónapok óta tartó határokon átnyúló erőszak után.

„Nem várunk a fenyegetésre, hanem elébe megyünk annak. Mindenhol, minden színtéren, bármikor” – fogalmazott videóüzenetében az izraeli miniszterelnök.

Emanuel (Mannie) Fabian on X (formerly Twitter): „Footage shared by Lebanese media of an Israeli airstrike in the village of Ansar in the Nabatieh Governorate.The IDF has said it is carrying out a new wave of strikes against Hezbollah targets in Lebanon, after warning it would target weapons stored by the terror group in… pic.twitter.com/e8kWsJSgf5 / X”

Footage shared by Lebanese media of an Israeli airstrike in the village of Ansar in the Nabatieh Governorate.The IDF has said it is carrying out a new wave of strikes against Hezbollah targets in Lebanon, after warning it would target weapons stored by the terror group in… pic.twitter.com/e8kWsJSgf5

A Hezbollah brutális, nem provokált rakétatüze miatt tavaly október óta mintegy százezer izraeli kényszerült elhagyni otthonát Észak-Izraelben, és az izraeli kabinet a múlt héten a jelenlegi konfliktus hivatalos céljaként jelölte meg ezeknek a lakosoknak a biztonságos visszatérését otthonaikba.

Izrael célzott csapást mért a Hezbollah elsőszámú katonai parancsnokára

Az izraeli légierő harci gépei célzott légicsapást hajtottak végre Dahiyehben, a Hezbollah dél-bejrúti fellegvárában – jelentette be az izraeli hadsereg.