Washington is bedobta törölközőt: Nincs remény a gázai tűzszünetre

Amerikai tisztviselők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a közelgő elnökválasztás előtt tűzszüneti és túszmegállapodás születik Izrael és a Hamász között.

„Nincs megállapodás küszöbön. Nem vagyok benne biztos, hogy valaha is létrejön” 

mondta egy tisztviselő a Wall Street Journal pénteki jelentése szerint a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a Pentagon munkatársaira hivatkozva.

Az Izrael és a Hezbollah közötti jelenlegi feszült helyzet tovább csökkentette a Gázai övezetben zajló háború leállítására irányuló sikeres diplomáciai erőfeszítések esélyeit. 

„Most már semmi esély nincs rá” 

– mondta a Journalnak egy arab állam név nélkül nyilatkozó tisztviselője.

Az amerikai tisztségviselők elsősorban a Hamász tárgyalási taktikáját okolták a patthelyzetért, mivel a terrorcsoport többször is elküldte a követelései listáját,

majd még akkor sem volt hajlandó elfogadni azokat a tárgyalásokon, amikor Jeruzsálem beleegyezett a feltételekbe.

„Az a tény, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök a koalíciója egyes elemeinek ultimátuma ellenére minden amerikai javaslatot elfogadott a túszok szabadon bocsátására vonatkozóan, teljes mértékben cáfolja azt az állítást, hogy politikai megfontolások miatt megtorpedózott volna bármilyen megállapodást” – közölte az izraeli miniszterelnök hivatala a 12-es csatorna jelentésére reagáló közleményében.

Hetek óta nem ad életjelet magáról a Hamász vezetője

Izraelben megindultak a találgatások Jahja Szinvár lehetséges halála kapcsán.

A miniszterelnöki hivatala összeállította Netanjahu erőfeszítéseit a megállapodásra, kezdve a közvetítőknek április 27-én elküldött javaslattal, amelyet Antony Blinken amerikai külügyminiszter „nagyon nagylelkűnek” nevezett. Május 31-én Netanjahu beleegyezett Joe Biden amerikai elnök tűzszüneti javaslatába, majd augusztusban beleegyezett az amerikai „végső áthidaló javaslatba” – áll a közleményben.

A közlemény rámutat, hogy júniusban Blinken megerősítette, hogy Jeruzsálem beleegyezett a javaslatba, a Hamász viszont elutasította azt.

A miniszterelnöki hivatal rámutatott más amerikai tisztségviselők hasonló nyilatkozataira, köztük David S. Cohen CIA-igazgatóhelyettesre, aki augusztus 28-án azt mondta, hogy Izrael komoly érdeklődést mutat a tárgyalásokon, és hogy a Hamász vezetőjének, Jahja Szinvárnak válaszolnia kell a felvetésekre.

A hónap elején Brett McGurk, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja azt mondta, hogy a Hamász a felelős a megállapodás elmaradásáért. 

Blinken szerdai egyiptomi látogatása során pedig azt mondta, hogy a tűzszüneti megállapodás a „legjobb esély” a közel-keleti stabilitás helyreállítására.

„Mindannyian tudjuk, hogy a tűzszünet a legjobb esély a gázai humanitárius válság kezelésére, a regionális stabilitást fenyegető kockázatok kezelésére” 

– mondta Blinken újságíróknak egy közös kairói sajtótájékoztatón, Badr Abdelatty egyiptomi külügyminiszterrel együtt.

Washington vezető diplomatája elmondta, hogy a felek a megállapodás 18 paragrafusából 15-ben megállapodtak, de a még nyitott kérdéseket még meg kell oldani.

Az izraeli hírszerzés szerint a túszok fele még életben van

Benjamin Netanjahu a Knesszet külügyi és védelmi bizottsága előtt beszélt a háború legaktuálisabb kérdéseiről.

Az IDF likvidálta a hat kivégzett izraeli túszt fogva tartó terroristákat

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy egyetlen gyilkos sem menekülhet az IDF elől.