Izrael 15 éve tervezi a „csipogó robbantásos” akciót

Izraelnek biztosan köze volt a héten a Hezbollah terroristáinál felrobbantott csipogók gyártásához, és az ilyen típusú „ellátási lánc megszakítási” műveletet legalább 15 éve tervezték – mondta egy amerikai hírszerzési forrás csütörtökön az ABC Newsnak.

A CIA sokáig vonakodott alkalmazni ezt a taktikát, mert túl nagy volt a kockázat ártatlanokra nézve – fogalmazott a forrás.

A támadás tervezése során fedőcégeket vontak be, több réteg izraeli hírszerzőtiszt és eszközeik egy törvényes céget fedeztek, amely a csipogókat gyártotta – erősítette meg a forrás az ABC Newsnak -, és a munkát végzők közül legalább néhányan nem tudták, hogy valójában kinek dolgoznak.

Izrael nem reagált a robbantásokra, és nem is vállalta a felelősséget értük, de egy tucatnyi jelenlegi és volt védelmi és hírszerzési tisztviselő bizonyosan állítja, hogy Izrael áll a robbantások mögött.

Ezek a tisztviselők a Timesnak névtelenségük megőrzése mellett azt mondták, hogy a művelet hosszú és összetett volt.

Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér csütörtökön szólalt meg először a csipogók és kommunikációs eszközök robbantásairól, amelyek több ezer terroristát öltek meg és sebesítettek meg Libanonban.

„Izrael átlépett minden vörös vonalat azzal, hogy több ezer személyhívót robbantott fel. Ezt akár hadüzenetnek is nevezhetnénk”

– jelentette ki a terroristavezér, aki hozzátette, hogy „a készülékek egységesen robbantak fel, a kórházakban is. Az agresszió következtében tucatnyian haltak meg, köztük nők és gyerekek, és ezrek sebesültek meg. A valódi számok idővel fognak kiderülni. Ez egy terrorcselekmény, mészárlás, népirtás”

– mondta a felháborodott Naszrallah.

A New York Times szerint a Moszad fedőcége volt a BAC Consulting Kft.

A Moszad legalább két másik fedőcéget is létrehozott, hogy elfedje azt a tényt, hogy a csipogók gyártói izraeli hírszerzők voltak.

Több mint 4 000 csipogót osztottak ki a szervezet ügynökei között.

„Kétségtelenül súlyos biztonsági és humanitárius csapást szenvedtünk el, amelyre nem volt példa az emberiség történetében és talán a konfliktus történetében sem. Súlyos csapás ért bennünket, de ez a helyzet a háborúban. Megértjük, hogy az ellenség technológiai fölényben van. Különösen, mivel az USA és a Nyugat támogatja. Ám a dzsihádra esküdtünk és már mostanra is sok győzelmet arattunk” – magyarázkodott az évek óta bújkálásban élő „bátor” terrorvezér.

„Félreértették” – megszólalt a libanoni csipogókat gyártó magyar cég ügyvezetője

Egymásnak ellentmondó állításokat tett a tajvani Gold Apollo és a budapesti BAC Consulting Kft. ügyvezetője.