Homofóbiával vádolják a frissen felesküdött izraeli rendőrfőkapitányt

A nemrég kinevezett izraeli rendőrfőnök, Daniel Levy homofób megjegyzéseket tett egy, az év elején az irodájában folytatott beszélgetés során – derül ki a 12-es csatorna vasárnapi híradójából.

Levy, akit néhány hete esküdött fel rendőrfőnöki tisztségére, állítólag a megjegyzéseket akkor tette, amikor Árje Doronnal, az izraeli rendőrség akkori szóvivőjével beszélgetett.

„Üdvözlöm, hogy van? Mi ez a szűk farmer? Csak azt ne mondja, hogy most már az [LMBT] közösség tagja?”

– mondta Levy a hírcsatorna által idézett idézetek szerint.

Amikor nemleges választ kapott, Levy állítólag azt mondta: „Biztos vagy benne? Nem mintha érdekelne, nincs semmi személyes bajom velük, de ez undorít”.

„Nem értem, mi az undorító?” – kérdezte a látogató, akinek Levy a megjegyzést tette.

„Nem tudok ránézni két férfira, akik az utcán kézen fogva mennek, vagy két férfira, akik csókolóznak, ez undorító” 

– mondta állítólag Levy.

A csatorna nem tette közzé a beszélgetés felvételét, hanem csak a leiratot, ami a beszámolók szerint a szobában elhangzott.

A rendőrség a bejelentésre reagálva a 12-es csatornának elmondta, hogy Levy „baráti és kiváló kapcsolatokat ápolt az LMBT közösséggel és annak vezetőivel, és sokat dolgozott a rendőrség velük való kapcsolatának erősítésén” a rendőri pályafutása során.

Tragédia: Lányát október 7-én veszítette el, most őt is megölték a terroristák

Apa és lánya, Roni és Mor Shakuri is hazáját szolgálva halt hősi halált.

Levyt azután nevezték ki az új rendőrfőnöknek, hogy a nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben Gvir első számú jelöltje, Avshalom Peled visszavonta a jelöltségét, mivel heves ellenállásba ütközött a kinevezése.

Levyt a múlt hónapban eskették fel egy ünnepségen, ahol Ben Gvir úgy méltatta, mint aki

„cionista és zsidó programmal érkezik, és az általam meghatározott politika szerint fogja vezetni a rendőrséget”.

Levy eskütételét követő napon egy NGO beadvánnyal fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy töröljék a kinevezését, arra hivatkozva, hogy a kiválasztási folyamat hibás volt, és hozzátéve, hogy nem alkalmas a pozícióra.

A beadvány rámutatott a bűnözési ráta növekedésére a Parti Körzetben, amíg Levy volt ott a  parancsnok, és hozzátette, hogy az új rendőrfőnökből hiányzik a függetlenség, és hajlandó kérdés nélkül teljesíteni Ben Gvir utasításait.

A bíróság szeptember 26-ig adott időt az alpereseknek – az izraeli kormánynak, Ben Gvirnek, Gali Baharav-Miara főügyésznek és Levynek – a válaszadásra, de elutasította, hogy addig befagyassza Levy kinevezését.

Ben Gvir zsinagógát építene a Templomhegyre

Hatalmas felháborodást váltottak ki az izraeli nemzetbiztonsági miniszter szavai.