Irán újabb kudarca: Mit kerestek az izraeli kommandósok Szíriában?

Ahogy arról lapunk is beszámolt, szeptember 8-án Izrael légi-földi műveletet hajtott végre egy jelentős fegyvergyártó létesítmény ellen, a nyugat-szíriai Hama tartományban, Maszjáf közelében.

A célba vett létesítmény, amelyet az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) működtet, és amely a szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatási Központhoz (CERS) kapcsolódik, kritikus szerepet játszott Teherán rakétagyártásában.

A művelet fontos lépést jelent Izrael régóta tartó törekvésében amelynek célja, hogy megzavarja Irán katonai erejének megerősödését Szíriában, és megakadályozza, hogy fejlett fegyverek jussanak el a Hezbollahhoz, amely stratégiai fenyegetést jelent Izraelre.

A komplex csapás célpontjául szolgáló létesítmény Irán szélesebb körű erőfeszítéseinek volt a része, amelyek célja precíziós rakétatechnológia kifejlesztése Szíriával és a Hezbollahhal együttműködve. Miután 2012 óta számos iráni rakétaszállítmány rejtélyes módon folyamatosan felrobbant Szíriába tartó útja során, Irán úgy döntött, hogy precíziós rakéták gyártásába és fejlesztésébe kezd szíriai területen, hogy csökkentse az izraeli hírszerzésnek és tűzerőnek való kitettséget. Úgy tűnik, hogy ez a megközelítés szeptember 8-án kudarcot vallott.

Az izraeli kommandósok a jelentések szerint légi és dróntámogatással együtt összehangolt támadást hajtottak végre, lerombolva a rakétagyártó telephely kulcsfontosságú részeit, és értékes hírszerzési információkat szereztek.

A Maszjáfban található telephely a jelek szerint a CERS 4000-es intézetéhez tartozik, amely az Alma Kutatási és Oktatási Központ szerint nagymértékben részt vesz a 99-es projektben – egy olyan programban, amelynek középpontjában a precíziós ballisztikus rakéták fejlesztése áll. Ez az erőfeszítés közvetlenül kapcsolódik Irán átfogó céljához, a Hezbollah rakétaképességének növeléséhez, ami lehetővé teszi a libanoni terrorcsoport számára, hogy precíziós csapásokat mérjen Izraelre.

Aggasztó fejlemény: Orosz segítséggel építhetnek atombombát az irániak

Moszkva nukleáris titkokat oszthatott meg Teheránnal, cserébe az iráni ballisztikus rakétákért.

Az iráni és észak-koreai szakértelem jelentett jelenléte a helyszínen tükrözi e fegyverfejlesztési erőfeszítés nemzetközi dimenzióit, és a létesítmény a külföldi médiajelentések szerint már régóta az izraeli hadsereg egyik elsődleges célpontja volt.

A precíziós irányítású rakéták mellett a létesítmény más kritikus fontosságú katonai eszközöket is gyártott, beleértve a pilóta nélküli légi járműveket, bombákat és rakétahajtóanyagokat.

Míg Izrael az elmúlt években több száz légicsapást hajtott végre iráni célpontok ellen Szíriában, ebben a műveletben a hírek szerint izraeli kommandósok is részt vettek a szárazföldön.

A hírek szerint izraeli helikopterek szállították a kommandósokat a helyszínre, ahol robbanóanyagokat helyeztek el és hírszerzési információkat gyűjtöttek, mielőtt segítettek volna a létesítmény lerombolásában. Eközben izraeli drónok a jelentések szerint a helyszínt megközelíteni próbáló szíriai katonai erőket vették célba, biztosítva, hogy a kommandósok zavartalanul végezhessék küldetésüket.

A csapás során a jelek szerint mind a létesítményt, mind az azt körülvevő szíriai katonai állásokat és légvédelmet légi úton lebombázták. A szíriai légvédelmi rendszerek semlegesítésének képessége kulcsfontosságú volt e műveletek sikeréhez, mivel Szíria fejlett légvédelmi hálózata, amelyet részben Oroszország biztosít, jelentős fenyegetést jelent az izraeli repülőgépekre.

A csapás a létesítményhez vezető bekötőutakat is célba vette, megakadályozva az erősítés érkezését vagy a területről való menekülést.

A Hezbollah évek óta iráni támogatással dolgozik rakétaarzenáljának korszerűsítésén, az irányítatlan rakétákról a precíziós irányítású rakétákra való áttéréssel. A Maszjáf elleni támadás elméletileg késleltetheti vagy megakadályozhatja ezeknek a fejlett fegyvereknek a Hezbollahhoz való eljuttatását.

Izraeli tábornok: Hatalmas csapást mértünk az iráni stratégiára

Az iráni és libanoni támadások meghiúsítása megváltoztatta a hadszínteret – állítja Zvika Hajmovics tartalékos dandártábornok, az Izraeli Légvédelmi Parancsnokság volt parancsnoka.