A Chábád segített zsidó szokások szerint eltemetni a namíbiai magyar konzult

Trepper György Magyarország tiszteletbeli konzuljaként működött Namíbiában (az országban nincs hivatalos nagykövetség, a namíbiai ügyekkel a dél-afrikai nagykövetség foglalkozik), egészen nyolcvanéves korában bekövetkezett haláláig. 

A hagyományoknak megfelelő temetésről és búcsúztatásról a Chábád-mozgalom küldötte és a helyi hitközség tagjai gondoskodtak – írja az Arutz7.

Trepper György nem sokkal a holokauszt után született és gyermekkorában nem kapott zsidó nevelést. Idővel Namíbiába vándorolt és idősebb korára vált fontossá számára származása és vallási öröksége. A zsidó tradíciókkal a helyi lubavicsi küldött, Yosef Rahimi rabbi ismertette meg, aki szinte minden héten meglátogatta és segített neki tfilinben imádkozni. A tiszteletbeli konzul igyekezett a namíbiai zsidó közösség segítségére lenni, például a szukoti csokorhoz szükséges négy fajta növény behozatali engedélyének megszerzésekor. 

Miután elhunyt, Rahimi rabbi a helyi lakosok segítségével adta meg számára a végtisztességet a zsidó vallás előírásai szerint.

„Istennek hála, kiérdemelte, hogy zsidó temetésben részesüljön, még minjen (tíz zsidó férfiból álló közösség) is volt, hogy elmondhassuk a kádist. Ebben nagy segítségemre volt a hitközség két tagja, Tzvi és Nachum Gorelik.

Sohasem késő valakiben felébreszteni a mélyben rejtőző zsidó szikrát”

– mondta Rahimi rabbi a temetés után.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Oberlander Batsheva: A Rebbe üzent nekünk, hogy menjünk Budapestre

A rebecen 35 évvel ezelőtt érkezett Magyarországra férjével, Oberlander Baruch rabbival. Hidas Judit interjúja.