Putyin Kamala Harrisnek drukkol az amerikai választásokon

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön kijelentette, hogy Ukrajna hazája területének elfoglalására irányuló hazárdjáték visszafelé sült el, mivel saját hadseregének előrenyomulását erősítette, ráadásul, hogy tetézze mondanivalóját, azt is bemondta, hogy Kamala Harris alelnököt támogatja a közelgő amerikai választásokon.

Csütörtökön a távol-keleti Vlagyivosztokban egy gazdasági fórumon felszólalva azt mondta, hogy az orosz hadsereg „szent kötelessége”, hogy mindent megtegyen azért, hogy „kiűzze az ellenséget” a kurszki határvidékről, és megvédje polgárait a múlt nagyerejű támadás után.

Putyin ugyanakkor azt is elmondta, hogy Moszkva fő célja továbbra is a Donbász régió, Ukrajna keleti ipari központjának elfoglalása, ahol az orosz csapatok hónapok óta nyomulnak előre.

Putyin szerint a kurszki hadművelet célja az volt, hogy Oroszországot „idegessé és nyugtalanná” tegye, arra kényszerítve Moszkvát, hogy csapatokat vezényeljen át a harctér kulcsfontosságú területeiről, és megállítsa előrenyomulását, különösen a Donbászban – amely a szomszédos Donyeck és Luhanszk régiókból áll.

„Sikeresek voltak?” – kérdezte Putyin retorikusan az ukrán offenzíváról.

„Nem. Az ellenség kudarcot vallott”.

Valójában az orosz hadsereg „stabilizálta a helyzetet”, és elkezdte fokozatosan „kiszorítani” az ukránokat a határ menti területekről – mondta, miközben csapatai a Donbaszban már nem több száz méterrel, hanem „négyzetkilométerekkel” nyomultak előre.

Kijev azt állítja, hogy még mindig ellenőrzése alatt tartja az ott elfoglalt közel 500 négyzetkilométernyi orosz területet és 100 települést. Volodimir Zelenszkij elnök a hét elején az NBC Newsnak adott exkluzív interjújában elmondta, hogy addig tervezi megtartani ezt a területet, amíg a háború befejezéséhez szükséges.

Putyin azonban azt sugallta, hogy megelégelte az elmúlt hónap eseményeit.

„Miután átvezényelte a határ menti régióinkba a meglehetősen nagy létszámú és jól felkészült egységeit, az ellenség meggyengült a kulcsfontosságú területeken, és csapataink felgyorsították a támadó műveleteinket”

– mondta.

Állítása szerint Ukrajna emberi erő hiánya miatt hamarosan kénytelen lesz fiatalok toborzásához folyamodni – ahogy a náci Németország tette a második világháború alatt a Hitlerjugend néven ismert ifjúsági haderővel.

„Néha az a benyomásom, hogy azok, akik Ukrajnát vezetik, valamiféle idegenek vagy külföldiek” – tette hozzá Putyin. „A következő lépés az, hogy a diákokat és így tovább, az ország teljes kivéreztetésére szólítják fel” – fogalmazott az orosz elnök.

A közelgő amerikai választásokról Putyin azt mondta, hogy az végső soron „az amerikai nép döntése”, de Oroszország Harrist, a demokrata jelöltet támogatja.

Közbelépésére kevesebb mint 24 órával azután került sor, hogy az igazságügyi, a külügyi és a pénzügyminisztérium szankciókat és büntetőjogi vádakat jelentett be a Biden-kormány szerint az orosz kormány által támogatott, az amerikai közvélemény manipulálására irányuló kísérletek miatt a novemberi szavazás előtt.

„Mondtam, hogy a kedvencünk, ha szabad így mondanom, a jelenlegi elnök, Biden úr” – mondta Putyin vigyorogva.

„Őt ugyan kivonták a versenyből, de azt tanácsolta minden támogatójának, hogy támogassák Harris asszonyt. Tehát mi is ezt fogjuk tenni, drukkolni fogunk neki”

– mondta a közönség tapsa közepette.

„Másodszor, olyan kifejező és ragályos nevetése van, ami azt jelenti, hogy jól van”

– mondta Putyin Harrisről szólva.

„Trump olyan sok korlátozást és szankciót vezetett be Oroszország ellen, amilyeneket előtte még egyetlen más elnök sem vezetett be. És ha Harris asszony jól érzi magát, akkor talán tartózkodni fog attól, hogy ilyesmit tegyen” – mondta.

A szarkazmustól csöpögő megjegyzéseket a Fehér Ház és Harris kampánya valószínűleg elutasítja majd, mert Harris stábja Donald Trump volt elnököt tartja a Kreml által preferált jelöltnek. Trump gyakran bókolt Putyinnak, és megígérte, hogy 24 órán belül véget vet az ukrajnai háborúnak, amit demokrata körökben úgy értelmeznek, hogy Kijevet Oroszország feltételei szerinti békemegállapodásra kényszerítené — írja a NBC News.

Mordecháj Kedár: Örményország harca a valóság ellen

Jereván megpróbálhatja tagadni, de aki ismeri a Közel-Kelet történelmét, az tudja, hogy az örmények mindig is támogatták a palesztin terrorszervezeteket. Vélemény.