Megrohamozták és áttörték a gázai határkerítést az izraeli túszok családtagjai

A túszok családjai szerdán több mint 300 járműből álló konvojjal érkeztek a határhoz, hogy tiltakozzanak a tűzszüneti tárgyalások sikertelensége miatt.

A túszok családjainak tucatjai csütörtökön tüntetést tartottak a gázai határnál, és hangszórókon keresztül üzentek abban a reményben, hogy szeretteik meghallják őket. 

A tüntetők egy része át is törte a határ közelében lévő kerítést, és futni kezdett az övezet felé.

Rachel Goldberg-Polin, a 23 éves Hersch Goldberb-Polin édesanyja a tüntetésen azt kiabálta: „Itt van anya. Hersch. Ez a 328. nap. Mindannyian itt vagyunk. A fogságban maradt 107 elrabolt családjainak mindegyike”.

„Hersch, éjjel-nappal dolgozunk, és soha nem hagyjuk abba. Tudnod kell, hogy minden reggel és minden péntek este megáldalak, és felemelem a kezemet Gáza felé, és áldást mondok rád: Isten áldjon meg és tartson meg téged”

– mondta a nő.

Az apja, Jon azt mondta: „Hersch, itt apa. Tudnod kell, és mind a 107 elraboltnak tudnia kell, hogy nem csak a ma itt lévő családok, és nem csak 9 millió ember ebben az országban, hanem az egész világ – nem fogunk leállni, amíg mindannyian haza nem jöttök hamarosan”.

כאן חדשות on X (formerly Twitter): „משפחות חטופים ונוספים חצו את גדר קיבוץ נירים לכיוון רצועת עזה@yonatanraveh11 @YoavBorowitz (צילום: מטה משפחות החטופים) pic.twitter.com/xKnXt9c8xV / X”

משפחות חטופים ונוספים חצו את גדר קיבוץ נירים לכיוון רצועת עזה@yonatanraveh11 @YoavBorowitz (צילום: מטה משפחות החטופים) pic.twitter.com/xKnXt9c8xV

A Hamasz által október 7-én felvett egyik videón látszik, hogy Hersch egyik karja könyöktől felfelé hiányzik. A sérülést akkor szenvedte el, amikor visszadobott egy gránátot, amelyet terroristák dobtak egy óvóhelyre, ahol ő és mások rejtőzködtek.

Legjobb barátja, Aner Shapira hét gránátot dobott vissza, mielőtt megölték.

Shira Elbag, az elrabolt katona, a 19 éves Liri Elbag édesanyja elmondta: „327 nap és éjszaka hallom, hogy Liri segítségért kiált, hogy »anya«, és én nem tudok jönni.

El tudod képzelni ezt az érzést, amikor tudod, hogy a gyermeked szenved, és te tehetetlen vagy, hogy segíts?”.

Hagit Chen, akinek Itay nevű fiát Gázában tartják fogva pedig azt mondta: „Itay, annyira hiányzol, és fel sem tudom fogni, milyen helyzetben vagyunk. Amikor úgy döntöttél, hogy belépsz a hadseregbe és harcos leszel, nem láttam előre, hogy milyen szörnyű helyzet vár ránk.

Azt mondtad:

„Anya, ne aggódj”, hittél a rendszerben. Azt akartam, hogy hazajöjj és beteljesítsd az álmaidat. Mit sikerült elérned ebben az életben? Olyan módon fáj a hiányod, amiről nem is tudtam, hogy lehetséges”

– tette hozzá.

Bojkottot hirdettek az október 7-én megtámadott kibucok

A megtámadott kibucok nem vesznek részt október 7-i állami megemlékezéseken.

Itay édesapja, Rubi pedig úgy nyilatkozott, hogy „mi, a szülők, miután láttuk, hogy a tárgyalások jelenlegi fordulója eredménytelenül zárult, kénytelenek vagyunk harcot hirdetni és útnak indulni Gázába, hogy emlékeztessük az izraeli kormányt, hogy teljesítse erkölcsi, etikai és zsidó kötelességét, hogy Itay-unkat Izraelben temethessük el”.

A túszok családjai szerdán érkeztek a határhoz egy több mint 300 járműből álló konvoj részeként, amely a tel-avivi Túszok teréről a gázai határon lévő Beeri kibucba utazott, hogy tiltakozzon a tűzszüneti tárgyalások megrekedése ellen.

A kudarcért a túszok családtagjai a Netanjahu-kormányt teszik felelőssé.

A „Vége az cserbenhagyásnak” nevet viselő konvoj sárga zászlókkal és a túszok képeivel vonult a határhoz.

„Minden egyes nap, amely eltelt, egy újabb elvesztegetett lehetőség arra, hogy hazahozzuk őket; itt az ideje, hogy véget vessünk ennek” – mondta a rendezvényt szervező Túszok és Eltűnt Családok Fóruma.

A Hamász 1200 izraelit ölt meg, többségében civileket, és 250-et ejtett túszul október 7-én.

Becslések szerint 107-en még mindig fogságban vannak, és sokan közülük már nincsenek életben.

„Várlak vissza” – szerelmes levelet küldtek feleségeik az izraeli túszoknak

Tu beáv, a zsidó Valentin-nap alkalmából írtak szívszorító üzeneteket a Hamász fogságában raboskodó szeretteiknek.