Durvulnak a tálibok – törvénybe iktatták a saríát

A nőknek nyilvános helyen el kell takarniuk az arcukat, a férfiak nem vághatják a szakállukat, nem hallgathatnak zenét a kocsiban és férfi kísérő nélkül nem vihetnek nőt az autóban. Ez csak néhány a 35 paragrafusból álló törvény rendelkezéseiből.

Az afganisztáni tálib kormány a héten hivatalosan is kodifikálta az átfogó erkölcsi szabályokat – jelentette be az igazságügyi minisztérium. Az előírások, amelyek a nők arcának eltakarásától az autóvezetők zenehallgatásának megtiltásáig terjednek, a tálibok legfőbb szellemi vezetőjének, Haibatullah Akhundzadnak a 2022-ben kiadott rendeletén alapulnak.

Barakatullah Rasoli, az igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a 35 cikkelyből álló erkölcsi törvényt hivatalosan a múlt héten léptették hatályba és tették közzé, miután Akhundzada ratifikálta azt. Az iszlám saríával összhangban lévőnek hirdetett szabályokat az erkölcstelenség megelőzéséért és az erény terjesztéséért felelős minisztérium fogja betartatni.

„E törvény értelmében a minisztérium köteles a jót előmozdítani és a rosszat megtiltani az iszlám saríával összhangban” – áll az igazságügyi minisztérium közleményében.

Az új szabályozás előírja, hogy a nőknek testüket és arcukat teljesen fedő ruhát kell viselniük, míg a férfiaknak tilos leborotválniuk a szakállukat. További szabályok közé tartozik az ima és a vallási böjtök kihagyásának tilalma.

A szabálysértésekért kiszabható büntetések a szóbeli figyelmeztetéstől a három napig terjedő, nyilvános börtönben letöltendő elzárásig terjednek.

Az erkölcsügyi minisztérium már eddig is több mint 13 ezer embert vett őrizetbe a szabályok megsértése miatt. Egyelőre nem világos, hogy e szabályok közzététele nagyobb szigorúsághoz vezet-e majd.

A törvény bevezetését élesen bírálták jogvédő szervezetek és számos külföldi kormány, mondván: mindez a nők jogainak és a véleménynyilvánítás szabadságának további korlátozását jelenti azóta, hogy a tálibok 2021-ben ismét átvették az irányítást Afganisztán felett.

„Napról napra megpróbálják kitörölni a nőket a társadalomból” – mondta Halema, egy 37 éves kabuli háziasszony. „A nemzetközi közösség hallgatása a tálibok tetteivel kapcsolatban arra bátorítja őket, hogy minden nap új törvényeket és korlátozásokat hozzanak.”

A nyugati kormányok – az Egyesült Államokkal az élen – megismételték: a tálib kormány hivatalos elismerése nagyrészt attól függ, hogy felhagynak-e a nők jogait érintő korlátozásokkal és újra megnyitják-e a középiskolákat a lányok előtt. A tálibok szerint azonban ők az iszlám törvények és a helyi szokások saját értelmezésével összhangban tiszteletben tartják a nők jogait.

„Nem Izraellel van gondjuk, hanem a nyugati zsidó-keresztény civilizációval”

„Mi köze van ennek a gázai konfliktushoz?” – tette fel a kérdést a Hír Tv Napi aktuális című műsorában Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.