Nincs áttörés a kairói túsztárgyalásokon

Nem született megállapodás vasárnap a Kairóban zajló túszejtési-tűzszüneti tárgyalásokon, mivel sem a Hamász, sem Izrael nem értett egyet a közvetítők által előterjesztett kompromisszumokkal – közölte két egyiptomi biztonsági forrás a Reuters hírügynökséggel, megkérdőjelezve a Gázai övezetben 10 hónapja tartó háború befejezésére irányuló, az Egyesült Államok által támogatott legújabb erőfeszítés sikerének esélyeit.

A Hamász eközben a dél-gázai Khan Júniszból nagy hatótávolságú rakétát lőtt ki Izrael középső része felé,

és az Izraeli Védelmi Erők szerint szirénákat indított be Rison Letzion város egyik nyílt területén, ahol a rakéta becsapódott.

Nem érkezett jelentés sérültekről a támadásban, amely a Hamász szerint Tel-Avivot célozta.

A hónapok óta tartó tárgyalások nem vezettek megállapodásra a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni pusztító erejű terrortámadása által kiváltott harcok befejezéséről és a palesztin terrorcsoport által fogva tartott több mint 100 túsz kiszabadításáról.

A kanadai Halifaxban tartott sajtótájékoztatón Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta, hogy Washington továbbra is „lázasan” dolgozik Kairóban az egyiptomi és katari közvetítőkkel, valamint az izraeliekkel a tűzszünet és a túszmegállapodás elérése érdekében.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közvetítésével folyó tárgyalások fő vitás pontjai közé tartozik az izraeli jelenlét az úgynevezett Philadelphiai folyosón, egy keskeny, 14,5 kilométer hosszú szakaszon a Gázai övezet és Egyiptom déli határa mentén.

A közvetítők számos alternatívát javasoltak az izraeli erők jelenlétére a Philadelphi-folyosón és a Gázai övezet közepén átívelő Netzarim-folyosón, de egyiket sem fogadták el a felek – közölték egyiptomi források.

Izraelnek mindenképpen ellenőrzés alatt kell tartania Gáza egyiptomi határát

Innen, Gáza egyiptomi határa alatt húzódó alagutakon csempészétk a fegyvereket az övezetbe évtizedeken át.

Izrael fenntartásait fejezte ki több palesztin fogollyal kapcsolatban is, akiknek szabadon bocsátását a Hamász követeli, és Izrael követelte, hogy ezeka a terrorizmusért letartóztatott palesztinok hagyják el majd a Gázai övezetet, ha szabadon engedik őket – tették hozzá a források.

A Hamász szerint Izrael visszalépett attól a vállalásától, hogy kivonja csapatait a folyosóról, és más új feltételeket is támasztott, köztük azt, hogy a tűzszünet kezdetekor átvizsgálják a palesztinokat hogy vannak-e náluk fegyverek, amikor visszatérnek az enklávé sűrűbben lakott északi részébe.

„Nem fogadjuk el a július 2-án vállaltak visszavonásáról vagy új feltételekről szóló tárgyalásokat” – mondta Oszama Hamdan, a Hamász tisztviselője vasárnap a csoporthoz tartozó Al-Aqsa TV-nek.

Hamdan azt is elmondta, hogy a Hamász átadta a közvetítőknek a legutóbbi javaslatra adott válaszát, és azt mondta, hogy hamisak az amerikai hírek egy közelgő megállapodásról.

Katarban örömmel fogadnák a palesztin terrorvezért

Izraeli tévéműsorban heccelték meg az egyik katari luxushotelt.