Ultraortodox fiatalt késeltek meg a New York-i Chábád központ közelében

Egy fiatal ultraortodox férfit késeltek meg egy gyűlölet-bűncselekménynek minősített támadásban pénteken késő este a Brooklyn-i Crown Heightsban, a Chábád központtól alig 100 méterre — számol be a Collive.com.

A lap beszámolója szerint az incidens azután történt, hogy az elkövető keresztezte az útját egy csoport férfival. Szándékosan zaklatni kezdte őket, és provokálni próbálta őket azzal, hogy „szabad Palesztinát!” és más antiszemita jelzőket kiabált.

A csoport kezdetben nem vett tudomást róla, de a támadó a közvetlen közelben maradt, várakozott és újabb áldozatokat keresett, hogy provokálja őket – áll a jelentésben.

Miután folytatta több más járókelő zaklatását, szembeszállt egy másik csoporttal, és fizikailag megfenyegette őket, miközben azt kiabálta, hogy „meg akarsz halni?”. Ezután fizikailag agresszívvá vált, és hirtelen elővett egy kést, megszúrt egy fiatalembert, majd egy második áldozatot is megpróbált leszúrni.

Az elkövető menekülni kezdett, miközben néhány szemtanú azonnal üldözni kezdte, míg mások visszarohantak a Chábád székházba, hogy értesítsék az ott állomásozó rendőrséget és hívják a Crown Heights-i polgárőrséget.

Jewish man stabbed in Hate Crime in Crown Heights

Uploaded by collivedotcom on 2024-08-11.

A New York-i rendőrség és a Shmira polgárőrség gyorsan reagált, és a férfit néhány háztömbnyire a helyszíntől elfogták. Az áldozatot stabil állapotban szállították kórházba.

Az incidenst a Collive szerint a rendőrség gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó osztálya vizsgálja.

Az Egyesült Államokban a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni brutális támadása és az azt követő gázai háború óta drámaian megnőtt az antiszemitizmus.

Belgiumban a helyzet változatlan: Kizárták az izraeli frizbiválogatottat

A szervezők szerint a hatóságok „nem tudják garantálni a rendezvény biztonságát, ha minden csapat a tervek szerint részt vesz”.