Náci tempó: Körülmetélés miatt tartóztattak le egy rabbit Írországban

a flag on a building

A 47 éves Jonathan Abraham londoni rabbit kedden vették őrizetbe az ír fővárosban azzal a váddal, hogy illegálisan végzett körülmetélést egy gyermeken – írja a Tett és Védelem Alapítvány.

A vád szerint annak ellenére végzett sebészeti beavatkozást, hogy nem rendelkezik orvosi szakképesítéssel. Az eset súlyossága miatt a bíróság megtagadta a rabbitól az óvadékot.

Abraham, aki tíz gyermek apja, csütörtökön jelent meg Michael Connellan bíró előtt a dublini kerületi bíróságon. A rabbi nem válaszolt a vádemeléskor feltett kérdésekre. Az ügyben eljáró nyomozó szerint a bűncselekmény akár 130 000 eurós bírsággal és öt év börtönbüntetéssel is járhat, mivel ellentétes a gyakorló orvosokról szóló 2007. évi törvénnyel.

A Roscomon Herald ír lap szerint erős bizonyítékok támasztják alá a vádat, mivel a helyszíni razzia során fehér köntösben, orvosi kabátban és kék kesztyűben, kezében szikével érték tetten Abrahamet, míg egy asztalon pelenkázóbetétet, ollót és egyéb orvosi eszközöket találták. Továbbá egy nagyon fiatal gyermeket is találtak meztelenül a pelenkázón, valamint egy másik gyermek is volt a lakásnak, akin már végrehajtották a körülmetélést. A nyomozó elmondta, hogy az ügyészség további vádemeléseket tervez. Az ügy súlyossága és a szökési veszély miatt a bíróság megtagadta az óvadékot.

A rabbi ügyvédje, Tertius Van Eeden hangsúlyozta, hogy Jonathan Abraham mohélként van bejegyezve, több mint 13 éve végez körülmetéléseket. Továbbá teljes orvosi és etikai képzettséggel rendelkezik, és a vádak Angliában nem állnák meg a helyüket.

Abraham előzetes letartóztatásba került, és augusztus 6-án jelenik meg ismét a Cloverhill Kerületi Bíróságon.

„Nem lehet börtönbe zárni a zsidó hitet”

– reagált az Európai Zsidó Szövetség (EJA), amely a rabbi azonnali szabadon bocsátását követeli.

Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke felszólította Írország elnökét, Michael Higginst, Simon Harris miniszterelnököt és az ír parlament elnökét, hogy járjanak közbe Jonathan Abraham szabadon bocsátása érdekében.

„A körülmetélés nem bűncselekmény, hanem a zsidó vallás által több mint 3000 éve gyakorolt parancsolat”

– mondta Margolin rabbi, aki megjegyezte, hogy Abraham évtizedes tapasztalattal rendelkezik, Európa-szerte végzett körülmetélést, és e vallási rítus vezető szakértőjeként, gyakorlójaként tartják számon.

Hozzátette: utoljára a nácik alatt tartóztattak le valakit körülmetélésért, azok akiknek a zsidó nép elleni vak és irracionális gyűlöletük első törvényei ezt a gyakorlatot vették célba. Az, hogy az ír jogrendszer most a náci Németország után a második helyen áll, szomorú és minden indokot nélkülöz.

A körülmetélést más vallások is átvették, az Egészségügyi Világszervezet is elismerte, és sok esetben ajánlja a fiúk körülmetélését. A világ férfijainak mintegy harminc százaléka – és nem csak a zsidók – körül van metélve, és egészséges életet él – jegyzi meg Margolin rabbi.

Az EJA elnöke kijelentette, a letartóztatás egyértelmű üzenet arra vonatkozóan, hogy a zsidókat többé nem látják szívesen Írországban, és egyben követelte, hogy a mohélt engedjék szabadon még a péntek este kezdődő sábát előtt.

„A letartóztatás nemcsak a vallásszabadsághoz való alapvető jogot sérti, hanem megalázza az érintett szülőket is, azt sugallva, hogy nem igazán törődnek a gyermekeikkel. Mindazok a szülők, akik körülmetélték a gyermeküket, maguk is átmentek ezen az eljáráson, és természetesen nem tették volna meg, ha ez fizikai vagy lelki sérüléssel járna az újszülöttnek. Mi nem vagyunk barbárok!”

Margolin rabbi külön felhívással fordult az ír parlament elnökéhez, akit az év elején az EJA látott vendégül Auschwitzban, hogy lépjen fel a mohél azonnali szabadon bocsátása érdekében, és támogassa olyan jogszabályok kidolgozását, amelyek a jövőben megakadályoznák az ilyen letartóztatásokat.

Margolin rabbi arra ugyanakkor levelet írt Izrael állam elnökének, Yitzhak Herzognak is, akinek nagyapja Írország főrabbija volt, hogy lépjen kapcsolatba az ír kormány vezetőivel a mohel azonnali szabadon bocsátásáért.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A palesztin terroristák ujjonganak az ír-norvég-spanyol trió bejelentése után

A Hamász hálás a három hitvány európai államnak.