A nagy gázai bankrablás: 100 millió dollárt loptak el a Hamász terroristái

A Hamász terrorcsoport a múlt hónapban mintegy 108 millió dollárt lopott el a Gázai övezet bankjaiból – derült ki az izraeli hadsereg szerdai közleményéből.

A múlt hónapban a francia Le Monde arról számolt be, hogy gyaníthatóan a Hamászhoz kötődő fegyveres csoportok

70 millió dollárt loptak el a Bank of Palestine, az egyik vezető palesztin pénzintézet fiókjaiból.

A pénzt a bank több bankfiókjának páncéltermeiből vitték el Gáza szerte – áll a jelentésben, amely idézett egy, a Bank of Palestine által „bizonyos nemzetközi partnereknek” küldött dokumentumot, amely részletesen ismerteti az állítólagos rablásokat.

Az egyik esetben a Bank of Palestine legnagyobb fiókját terrorista kommandósok támadták meg, akik azt állították, hogy „Gáza legfelsőbb hatóságai” küldték őket, ami a Le Monde szerint a Hamászt jelenti.

Szerdán Avichay Adraee, az IDF arab szóvivője nyilvánosságra hozott dokumentumokat, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a terrorcsoport 400 millió sékelt (108 millió dollár) lopott el a „Hamász gazdasági válságát” enyhítendő.

A papírokat, amelyeket szerinte egy „Abu Dzsihád” nevű magas rangú Hamász-tag készített, feltehetően az IDF erői fedezték fel Gázában.

„Miközben a gázai lakosok gazdasági és szociális válságot élnek át, a Hamász – minden habozás nélkül – lop a civilektől a saját és tagjai túlélése érdekében” – jelentette ki Adraee.

Nikki Haley: Oroszország hírszerzési információkkal segítette a Hamászt

Donald Trump lehetséges alelnöke szerint Irán, Kína és Oroszország is bűnrészes az október 7-én történtek miatt.

„Az Irán által támogatott terrorszervezet „a Gázai övezet lakosainak zsebéből finanszírozza tevékenységét”

– mondta.

A Palesztin Hatóság monetáris hatósága korábban közleményben erősítette meg, hogy „ismeretlen szervezetek” kifosztották a gázai pénzintézeteket, ellopva „a lerombolt fiókok tartalmát, beleértve a készpénzt”.

A Gázában, Júdeában és Szamáriában több tucat fiókkal rendelkező Bank of Palestine a vezető palesztin pénzintézmény. A bankot 1960-ban alapította a gázai al-Shawa család.

A Maariv által idézett IDF közlemény szerint Jeruzsálem február elején utasította a hadsereget, hogy hatoljanak be a Bank of Palestine egyik fiókjába Gáza város Rimal nevű negyedében,

„hogy megakadályozzák, hogy a Hamász terrorszervezet pénzeszközöket foglaljon le és terrorista célokra használja fel”.

A művelet részeként mintegy 200 millió sékelt (55 millió dollárt) foglaltak le és pakoltak páncélozott furgonokba, amelyeket a helyi médiának nyilatkozó források szerint Jeruzsálem a ramallahi Palesztin Hatóságnak szándékozott átadni.

Az izraeli kormányt tömeggyilkosozza a 444

Ács Dániel szerint az izraeli kormány a Hamászhoz hasonló szélsőséges és tömeggyilkos szervezet.